13 mars 2011

Högre skatter, utgifter och politisk makt över välfärden med Juholt

Det finns inte mycket vi vet om hur socialdemokratins nya ledning kommer att agera. Men det är uppenbart att Håkan Juholt kommer att värna om en socialdemokrati som bestäms av sin kärna, nämligen fackföreningsrörelsen och gammalt motstånd mot förnyelse av Sverige. Mona Sahlin underkände i sitt avskedstal till socialdemokraternas partiråd den politik man gick till val på.

Den tveksamheten har vare sig Juholt eller Jämtin. De säger istället att man skulle varit tydligare i kraven på skattehöjningar och inte gått med på att diskutera skattesänkningar på alliansens villkor. Och redan har Juholt tagit avstånd från nya skattesänkningar för löntagare. Det blir fackets politik snarare än löntagarnas intressen som kommer att styra socialdemokratin.

Det handlar om högre skatter och utgifter, mer politisk makt över välfärden. Det som vi hört de senaste 30 åren, alltmedan socialdemokratin blivit mindre. Och jag har inget emot att de fortsätter att bli mindre men kan ett helt parti verkligen vilja agera motståndsrörelse mot förändring efter förändring som ger människor bättre villkor i vardagen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar