20 april 2011

Hur tolkar S och V solidaritet?

Kadaffiregimens krig mot sina egna medborgare har nu lett till åtminstone 10.000 döda, 50.000 skadade utan tillgång till sjukvård och 10.000-tals flyktingar. Det är en mänsklig katastrof och tragedi, orsakad av en vettvillig regims hänsynslöshet. Och kriget mot männiksorna fortsätter, nu med bombningar mot civila i staden Misrata.

Utan flygförbudszonen skulle läget vara ännu värre. Då hade det varit fritt fram för Kadaffiregimens trogna att mörda och våldta.

Det intressanta är hur socialdemokraterna tolkat solidaritet i denna fråga. Socialdemokraterna drog gränsen för en svensk insats vid patrullering mot luftmål, utan ingripande mot dödande på marken. Vänsterpartiet har sagt nej till att militära resurser ska användas vid en FN-ledd humanitär aktion för att hjälpa människorna i Misrat.

Det är som om USA under andra världskriget bara skulle ha skickat flygplan för att bevaka Nazitysklands bombningar!
Eller som blev fallet, att världen bara såg på vid folkmordet i Rwanda. Eller att det var fel att ingripa i Bosnien för att hindra mördandet. Och att det var rätt att släppa in serbiska trupper för att mörda i Srebenica.

På hemmaplan kan det jämföras med om en familj misshandlas i sitt hem då ska man bara bevaka från utsidan och genom fönstret. Men inte ingripa och stoppa misshandeln. Vänsterpartiet vill överhuvudtaget inte attpolisen ska ingripa. Det är inte solidaritet och ansvar. I alla fall inte med dem som misshandlas eller som nu mördas i Misrata.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bör stryka orden internationell solidaritet ur sina ordböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar