14 april 2011

Svenska skattetrycket fortsatt ett av världens högsta

Publicerat i Blekinge Läns Tidning 2011-04-14

I jämförelse med andra länder är Sverige ett land som rätt ofta ligger i topp. I de flesta fall medför detta beröm och ett erkännande för Sverige som land. Det finns dock undantag. Skattetrycket i Sverige är nämligen bland de högsta i världen.

Näst efter våra danska grannar toppar Sverige listan bland OECD-ländernas skattenivåer, i vissa fall med så mycket som 12 procent mer i samlat skattetryck.

En starkt bidragande faktor till vår fortsatta topplacering i skatteligan är den statliga inkomstskatten - en skatt som från grunden är avsedd främst för höginkomsttagare, men som i allt högre grad slår mot högst normala löntagare.

Hårt arbete ska löna sig, men med den statliga inkomstskatten blir belöningen snabbt reducerat så fort man tjänar över 31 000 kronor per månad ökar skatten nämligen med ytterligare 20 procent och i vissa fall ännu mera.

För varje tusenlapp man sedan tjänar ihop går nästen hälften bort i skatt. Och det drabbar fl er än man tror. Strax under en miljon svenskar betalar idag statlig inkomstskatt, däribland både lärare, sjuksköterskor och poliser.

Nära nog var tredje heltidsarbetande TCO-medlem beräknas betala statlig inkomstskatt 2011. Bland Saco-medlemmar är det fl er än hälften. Dessa räknar knappast sig själva som höginkomsttagare även om staten gör det.

Totalt beräknas nästan 30 procent av alla heltidsarbetande betala statlig inkomstskatt. När så lite som tre procent av statens skatteintäkter kommer från den statliga inkomstskatten, och mindre än 0,3 procent från den så kallade värnskatten, fi nns det goda grunder att ifrågasätta skatternas relevans. Alliansregeringens jobbskatteavdrag fortsätter att möjliggöra för mer lönsamt arbete i Sverige, och det utlovade femte steget är ett steg i rätt riktning.

Lika så har alliansregeringen som reformambition att höja gränsen för när statlig skatt ska betalas under 2012 - ett välkommet initiativ som tillsammans med jobbskatteavdraget är effektiva åtgärder för att öka arbetsutbudet, skapa fl er företag och investeringar och förbättra svensk ekonomi.

Men på sikt måste vi gå vidare. Med det svenska skattetrycket straffas utbildning och hårt arbete samtidigt som nödvändig kompetens drivs utomlands. I

Sverige fi nns dessutom en så kallad expertskatt som ger ett undantag från den statliga inkomstskatten införd för att företag ska kunna locka utländska experter. Medan våra egna experter fortfarande drabbas av högre skatt. Vissa listor bör man inte toppa.

En reformering av den statliga inkomstskatten banar dessutom väg för ett Sverige där utbildning och arbete alltid lönar sig inte tvärtom.

Vissa listor bör man inte toppa.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar