3 maj 2011

Danderyd, Täby, Solna och Lidingö förlorar ytterligare

Kommitten med uppgift att utvärdera det kommunala utjämningssystemet har lämnat sin rapport.Resultatet av deras förslag innebär ytterligare försämringar för stockholmskommunerna som bidrar mest.
Tittar man på hela systemet med inkomstutjämning och kostnadsutjämning är det endast 6 kommuner i hela landet som bidrar och lämnar ifrån sig mer pengar än de får. Lomma och Vellinge i Skåne samt de fyra stora förlorarna på systemet, Solna, Täby ,Lidingö och Danderyd. För Danderydsborna innebär det att dryga 330 milj kronor om året tas av den inbetalda kommunalskatten för att hjälpa till att stärka upp andra kommuner. Lägg här till att Stockholmarna också bidrar med mest statlig inkomstskatt och värnskatt i landet.

Det vore rilmligt att villkora de pengar som tillförs bidragstagarkommunerna så att de går till att just stärka upp inom skolan och omsorgen som de är tänkt. Det kan inte vara så att det är fritt fram att bygga kulturhus, hockeyrinkar, simhallar, mm eller erbjuda gratis musikskola när man samtidigt är bidragstagare i systemet.
Vi tvingas nämligen själva som stora givare att hela tiden prioritera i våra verksamheter för att inte skattekollektivet ytterligare ska drabbas av skattehöjningar. Vi borde också diskutera huvudsyftet med utjämningen att skapa likvärdiga ekonomiska villkor för alla kommuner. Är det överhuvudtaget möjligt och ska det ens vara det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar