21 maj 2011

Kvotering ingen fråga för EU

I Ekots lördagsintervju uttalar sig i dag EU-kommissionären Vivianne Reding för kvotering till bolagsstyrelser om hon inte får den utveckling som hon anser den riktiga. Varför EU ska bestämma över svenska bolagsstyrelsers utformning, eller rumänskas, franskas eller luxemburgska är svårt att förstå. Det borde snarare vara en fråga för de enskilda länderna om de anser att det är rätta vägen att gå.

Varför jämställdheten blir bättre av att man gör kvinnor till en del av en kvotgrupp för styrelseuppdrag är ännu svårare att förstå. Det leder till att man skapar två olika kategorier i styrelser. De som är invalda som individer och de som är inkvoterade. Det är en gammaldags syn på kvinnor som hör gamla tider till, då kvinnor betraktades som en grupp och inte som personer med egna individuella uppfattningar och kompetenser.

Och på vilket sätt jämställdheten i vardagen blir bättre för att ett litet antal kvinnor får några fler styrelseuppdrag på grund av att de är kvinnor är ännu svårare att förstå. EU ska öppna gränser, inte skapa kvoter och kollektiv av individer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar