28 juni 2011

Alliansens politik ger färre fattiga barn

Publicerad i Norrtelje Tidning 2011-06-28

För moderaterna är det mycket viktigt att barn som lever i ekonomisk utsatthet får det bättre. Begreppet barnfattigdom har senaste tiden fått stor uppmärksamhet då flertalet rapporter presenterats. Det är då glädjande att den långsiktiga trenden sedan 1997 är att barnfattigdomen minskat, men varje barn som växer upp i ekonomisk utsatthet är ett barn för mycket.

Att Sveriges familjer internationellt sett har en god ekonomi och att nio av tio barn har en egen mobiltelefon gör inte att Alliansen tappar fart i kampen mot barns ekonomiska utsatthet.
För att inget barn i Sverige ska behöva växa upp i ekonomisk utsatthet har moderaterna tillsammans med Alliansen sedan vi kom till makten 2006 infört flertalet effektiva och viktiga åtgärder. För att fortsätta förstärka arbetet mot barns ekonomiska utsatthet har och kommer regeringen införa flertalet riktade satsningar till dem med minst marginaler.
Den tydliga jobbpolitiken som Alliansen fört sedan förra mandatperioden är grundbulten för att föräldrar och deras barn ska kunna växa upp under ekonomiskt trygga förhållanden. Av de barn som lever i ekonomisk utsatthet är arbetslöshet inom familjen en tydlig faktor, vilket stärker en politik för fler i arbete. Den tydliga arbetslinjen med flertalet jobbskapande reformer har sedan 2006 gjort att 239 000 fler personer idag arbetar, detta under en tid då vi befunnit oss i en svår finanskris.
Låg- och medelinkomsttagarnas marginaler har med jobbskatteavdragen kraftigt ökat. Många av dem har idag en hel månadslön extra om året, en trettonde. Jobbskatteavdraget har lett till en positiv förändring för många barn, inte minst för dem i familjer med låga marginaler. Procentuellt sett har den som tjänar minst fått mest genom dessa skattereduceringar. Jobbskatteavdraget har lett till att barnfattigdomen mellan 2007-2010 minskat med 13 %, detta trots finanskrisen. Ett planerat femte jobbskatteavdrag kommer att öka marginalerna och fortsätta underlätta familjers ekonomiska vardag.
Tillsammans med arbetslinjen har regeringen även infört speciellt riktade satsningar till ekonomiskt utsatta familjer. Genom att höja flerbarnstillägget i barnbidraget får idag familjer beroende av hur många barn mer pengar varje månad. Redan nästa år höjs också bostadsbidragets särskilda bidrag för barnfamiljer. Alla barnfamiljer som idag har bostadsbidrag omfattas av denna satsning och är runt 150 000 hushåll. Av dem är ca 135 000 ensamstående.
Fler har fått jobb och det lönar sig idag bättre att arbeta. Den tydliga arbetslinjen har på ett år givit sysselsättning åt 120 000 människor och dem som tjänar minst har genom jobbskatteavdrag idag en hel månadslön extra om året. Denna tydliga jobbpolitik tillsammans med riktade satsningar för ekonomiskt utsatta barnfamiljer skapar bättre förutsättningar för att barn får växa upp i ekonomiskt trygga förhållanden.
Det viktiga i arbetet för en minskad barnfattigdom är inte vilka mått eller begrepp som används utan är en politik som fungerar för att motverka ekonomisk utsatthet.
I kampen mot att inget barn ska behöva växa upp i fattigdom och en bättre vardag för alla familjer fortsätter Alliansen att ta fram jobbskapande reformer och riktade åtgärder.
Alliansens jobbpolitik gör att färre idag löper risk att hamna i fattigdom och att utanförskapet minskat. Det är viktigt att fortsätta en tydlig jobbpolitik som skapar en bättre ekonomisk situation för familjer, minskar utanförskap, ökar skatteintäkter och därmed möjligheten att på bästa sätt hjälpa människor som är i behov av samhällets stöd.
 
Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar