15 juni 2011

Den idylliska vingården blir östeuropeisk spritbutik i propaganda

Ibland slår politiker knut på sig själva i sin iver att beskriva hur hemskt det blir om det inte blir som man vill. Socialdemokrater brukar vara världsbästa på detta. Apoteksomregleringen skulle underminera välfärden och sjukvården men ledde till att det blev lättare att köpa hostmedicin. Skattesänkningar skulle spränga sönder den svenska ekonomin men ledde till att fler människor kan leva på sin lön.

Några företrädare för de andra allianspartierna tar nu i Svenska Dagbladet upp kampen genom att hävda att gårdsförsäljning av vin skulle leda till totalt förfall Sverige:

”Den idylliska ”vingården” med egenproducerat vin på den svenska landsbygden skulle i verkligheten ofta riskera att bli östeuropeiskt ägda spritbutiker i Stockholm som hårdlanserar Jeltsinvodka till ungdomar.”

Det är inte lite som stackars vinodlare på Österlen, Gotland och i Södermanland kan ställa till med. Ett återfall i 1700-talets lönnkrogar i Gamla stan. Eller så är det som med mycket annat, att där propagandan drar in drar vettet ut, vilket det är i det här fallet.

Det blir en möjlighet för dem som besöker en vingård i Sverige att också köpa det vin som framställs där. Så farligt är det inte. Värre är lönnkrogar, svartsprit och smuggling. En flaska gotländskt vin köpt där den odlats är ett mindre problem. Kanske inget alls.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar