6 juni 2011

Ny finansiell skatt ger lägre tillväxt

Publicerat i Norrtelje Tidning 2011-06-16

Socialdemokrater är, inte så förvånande, för höjda skatter även när det gäller EU. Nu vill de införa en EU-skatt i form av skatt på finansiella transaktioner.

Lösningen för att stabilisera finanssektorn är enligt Socialdemokraterna hårdare tillsyn och reglering, detta i form av ytterligare skatt. Enligt Socialdemokraterna kommer handeln, tillväxten och företagsklimatet att gynnas av ytterligare en skatt, transaktionsskatten inom EU. De menar att denna skatt är ett utmärkt verktyg i finanssektorn.

Ironiskt nog fungerar verktygen i verkligheten precis tvärtom. Mer kostnader i form av regleringar och skatter minskar tillväxt och handel. Till detta faktum kan vi även, med facit i hand, se vad som hände när Socialdemokraterna införde transaktionsskatten i Sverige på åttiotalet. Handeln inom finanssektorn i Sverige flyttade till London. Med den hårda konkurrens vi i dag har från omvärlden, inte minst från länder som Kina och Indien, borde vi som redan sitter med facit i hand inte göra om samma misstag.
Dyrare handel och lån kom
mer att drabba inga andra än europeiska skattebetalare. Lika lite som bilindustrin betalar bilskatter, el-industrin elskatter så skulle finansindustrin betala en transaktionsskatt. Skatten betalar bilindustrins, el-industrins och bankernas kunder, inga andra.
Den lilla skatt som de vill börja med skulle ge 200 miljarder euro, säger de, mer än vad hela EU-budgeten är. Det är vad de kallar för en pytteliten skatt. Dessa pengar spås användas för att sanera budgetunderskott för att kunna kliva ur krisen som varit. Intressant är att Sverige nu går ur krisen som ett av de starkaste länderna i världen, detta utan att införa nya skatter och ökningar av redan befintliga skatter.

Vare sig Europas eller EU:s problem löser vi genom att dubbla EU:s utgifter eller låta bli att prioritera vilka utgifter som är viktigast. Socialdemokrater tror att höjda skatter löser alla problem. Det gör det inte, vare sig i Sverige, Grekland, Portugal eller i EU i sin helhet. Vad en skatt på finansiella transaktioner leder till är ökade utgifter, minskad tillväxt och färre jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar