7 juni 2011

Sju av tio unga berusar sig. Det är föräldrarnas ansvar att sätta stopp, anser Isabella Jernbeck

Publicerat i Mitti Danderyd 2011-06-07
Skolavslutningen väntar – och med den tonårsdrickandet som i Danderyd hör till länets högsta. Men vem bär ansvaret för ungdomars förhållande till alkohol?
– Det är föräldrar som måste ha huvudansvaret, säger Isabella Jernbeck (M), ordförande i socialnämnden.
Flickornas alkoholkonsumtion har gått om pojkarnas i Danderyd. 72 procent av flickorna och 65 procent av pojkarna i årskurs två i gymnasiet i Danderyd hade känt sig berusade den senaste fyraveckorsperioden, visade en livsstilsundersökning förra året. Det var de högsta siffrorna i hela Stockholms län för både pojkar och flickor.
– Hur mycket resurser vi än tillför ska man komma ihåg att det är föräldrar som måste ta huvudansvaret för sina barn, säger Isabella Jernbeck som själv har fyra barn.
– Fler tjejer än tidigare dricker. En risk för tjejer är att de lättare kan bli utnyttjade när de är berusade.
Föräldrar bör ha tydliga regler och stödja ungdomarna när det är fest och lockelserna många, anser hon.

Hur ska föräldrar göra rent konkret?
– Föräldrar kan se till att det inte finns någon alkohol hemma. Jag ringer och pratar med mina barn och kollar läget när de är ute. Ska det vara en fest hemma hos någon kompis ringer jag och kollar om kompisens föräldrar är hemma. Då har jag egen kontroll.
Som förälder bör man visa nolltolerans mot alkohol när barnen är under 18 år, anser Isabella Jernbeck. Då dricker barnen mindre.

– Jag tycker att det är helt fel att bjuda sina barn på alkohol om barnen inte fyllt 18 år, säger hon.
Isabella Jernbeck är även riksdagsledamot och uppger att regeringen under mandatperioden ska satsa 200 miljoner kronor för att stödja kommuners och frivilligorganisationers arbete för ett hälsobefrämjande och förebyggande arbete för fortsatt minskning av alkoholkonsumtionen bland unga. För en attitydförändring pågår i landet.

Ungt fokus i Danderyd, som arbetar för att förändra ungdomars attityder till bland annat alkohol, menar att föräldrar är de allra viktigaste personerna när det gäller att påverka ungdomars liv. Ungt Fokus grundläggande idé är därför att påverka föräldrars attityder till ungdomars drickande, för att den vägen påverka barnens vanor.

Via föräldramöten, föräldranätverksträffar, kurser, föräldravandringar med mera kan föräldrar diskutera och arbeta förebyggande mot barns bruk av alkohol.

Även närpolisen, fritidsgårdarna, fältsekreterarna, ungdomsmottagningen och Svenska kyrkan deltar i arbetet med att minska barns och ungdomars möjlighet att komma i kontakt med alkohol i Danderyd.
Vi arbetar förebyggande och kan erbjuda hjälp i kommunen men det är bara föräldrar som har den kontakt med sina barn som är avgörande för om skolåret ska avslutas i glädje eller fylla, säger Isabella Jernbeck.

Maj-britt Wahlberg, Mitt i Danderyd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar