8 juli 2011

Vården ska anpassas efter individens behov

Publicerat i Norrtelje Tidning 2011-07-08

Alliansregeringen har lagt om äldrepolitiken i Sverige. Nu är det värdighet och trygghet som gäller. Förra mandatperioden satsade vi bland annat på fler platser i särskilda boenden, större valfrihet och bättre stöd till anhöriga.

Men det tar tid att omforma en offentlig sektor som länge varit styrd av socialdemokratisk centralism. Därför fortsätter vi nu vårt kvalitetsarbete med lokala värdighetsgarantier och en ökad kompetens för äldreomsorgens personal och vill att valfriheten ska omfatta alla äldre i hela landet.
Även om en stor majoritet av de äldre i Sverige mår bra och klarar sig själva långt upp i åren, finns det också många äldre med omfattande och sammansatta behov. Det saknas ofta kontinuitet, överblick och samverkan för att denna grupp äldre ska få en riktigt bra vård och omsorg. Landstingets sjukvård och kommunernas hemtjänst har ibland alltför svårt att samarbeta.
Därför vill Alliansen kraftsamla för att lösa samarbetsproblem och andra brister som rör vården och omsorgen om de mest sjuka äldre.

Under förra mandatperioden avsattes cirka åtta miljarder kronor för en bättre kvalitet i vården och omsorgen om äldre. Ett investeringsstöd har vänt trenden som rådde under den socialdemokratiska regeringen med allt färre platser i särskilda boenden. En ny lag om valfrihetssystem för bland annat äldreomsorgsinsatser har beslutats. Alla kommuner har ännu inte infört valfrihet, och om det inte sker så är vi beredda att överväga tvingande lagstiftning. Att kunna välja äldreomsorg är en grundläggande kvalitetsfaktor och handlar om att visa respekt. Bara för att man behöver hjälp är man inte hjälplös.
Välfärdens insatser och samhällets skyddsnät ges oftast till personer som genomgår stora omställningar och påfrestningar i sina liv; det kan vara hastigt uppblossande och kortvariga problem, eller bestående förändringar i livsvillkoren; som sjukdom och åldrande. I de situationerna är det särskilt viktigt att vi kan känna kontroll och sammanhang. Men det är inte riktigt tydligt vad man kan förvänta sig av äldreomsorgen. Det har saknats en attityd där äldreomsorgen på allvar ställer frågan till varje person: vad vill och behöver du?

Ett viktigt steg de närmaste åren är därför att kommunerna nu blir tydliga gentemot äldre och deras anhöriga om vad man konkret kan förvänta sig och hur man kan påverka servicen. Alliansregeringen har tagit initiativ för att lokala värdighetsgarantier ska tas fram och stödjer detta med 400 miljoner kronor. Vi har även öppnat för kommunerna att ge kompensation till enskilda när det offentliga åtagandet brister, det tror vi skapar trygghet och förutsägbarhet och tvingar kommunerna att leverera det man lovat.

Förutom lokala värdighetsgarantier höjer vi också personalens kompetens. Att bemötas med respekt av kompetent personal är viktigt för att äldre personer ska uppleva sin tillvaro som värdig och trygg. Genom det så kallade Omvårdnadslyftet ger vi medarbetarna möjlighet att växa i sina yrkesroller och för detta skjuter vi till en miljard kronor de närmaste fyra åren.
Vi kommer vi att fortsätta utveckla äldreomsorgen och skapa en rättvis vård baserad på varje äldres behov och särskilda önskemål.

Maria Larsson (KD)
Barn- och äldreminister
Kenneth Johansson (C)
Ordförande socialutskottet
Isabella Jernbeck (M)
Socialutskottet
Barbro Westerholm (FP)
Socialutskottet
Anders Andersson (KD)
Socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar