20 september 2011

Allt fler ungdomar i Danderyd röker hasch

Publicerat i Mitti Danderyd 2011-09-20

En tydlig trend är att narkotikaanvändningen ökar bland ungdomar i Danderyd där hasch och marijuana, som kommer från cannabisplantan, är den vanligaste drogen.
  
Allt fler provar och allt fler fortsätter. I dag har var fjärde ungdom provat cannabis och av dem fortsätter över en tredjedel med att missbruka drogen. För tjejer i andra klass på gymnasiet har de senaste åren (2006–2010) en stor ökning av dem som provat cannabis skett, från 20 till 25 procent. Bland pojkar är ökningen ännu större, 24 till 31 procent. Även längre ner i åldrarna sker en markant ökning av cannabis.

Den alltmer positiva inställningen till att röka på måste ändras. Cannabis är förödande på många sätt där redan första blosset kan framkalla psykoser med panikångest och depressioner som kan bli bestående. Nya studier visar på de stora riskerna som cannabisrökning för med sig. Stora effekter på hjärnans utveckling och tankeförmågan, förföljelsemani, rubbad hormonbalans och cancer är komplikationer vid rökning av hasch och marijuana.

Regeringen har nu anslagit 50 miljoner kronor för att minska droganvändningen bland ungdomar. Det gäller att öka kunskapen hos ungdomar, föräldrar, lärare och andra personer runt ungdomarna, om de negativa konsekvenser ett cannabismissbruk ger. Viktigt är även tidig upptäckt och tidiga insatser. Cigaretter är till exempel en stor riskfaktor för ett framtida cannabismissbruk. Av de ungdomar som regerbundet röker cigaretter är det hela 64 procent som testat cannabis. Bland de ungdomar som däremot aldrig rökt vanliga cigaretter är det endast fyra procent som provat cannabis.
Även hög konsumtion av alkohol hos ungdomar visar på en positivare attityd till cannabis. Danderyd har tre fältassistenter som arbetar för att försöka minska den höga alkoholkonsumtionen och rökningen bland ungdomar. Det är ändå föräldrarna som har det största ansvaret och det är bara tillsammans som vi kan agera bra i både det förebyggande arbetet som när insatser blir nödvändiga.

Se även nyheter, sid 5.

Isabella Jernbeck (M), riksdagsledamot
ordförande socialnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar