12 september 2011

Apoteken besk medicin för SNS

Publicerat i Dagens Industri 2011-09-12
SNS HAR FEL.
Isabella Jernbeck tycker inte att kritiken
mot entreprenörerna är trovärdig

Studieförbundet näringsliv och Samhälle, SNS, presenterade förra veckan en rapport som sas visa att privatiseringar och mångfald inom välfärdssektorn inte har lett till ökad effektivitet och kvalitet.
En viktig slutsats i rapporten var uppenbarligen att man dock inte vet detta eftersom det enligt författarna behövs mer forskning, samtidigt som de skriver att fortsatta monopol inte hade varit bättre.

Även om det finns forskning bland annat om friskolor som visar att konkurrensen har höjt kvaliteten på både fristående och kommunala skolor där det finns mångfald, kan det säkert behövas mer forskning.

Men för den förälder som kan välja barnomsorg som passar barnen bättre, för dem som kan byta skola när det inte fungerar och för dem som snabbare får tillgång till sjukvård finns det uppenbara effektivitets- och kvalitetsförbättringar.

Apoteksreformen är ett tydligt exempel. Den gångna veckan besökte jag Apoteksmässan i Stockholm. Den visar att det i dag finns en mångfald inom apoteksväsendet med diskussioner om hur man bäst bemöter kunder, hur man utformar service och hur man följer upp kundernas behov, men också hur man genom ökat samarbete kan utveckla lagerhållningsfunktioner och bättre tillgänglighet. Ur kundernas perspektiv innebär apoteksreformen tre förändringar.

ºFör det första kan icke-receptbelagda läkemedel köpas på en lång rad olika ställen utan att vi behöver hitta ett öppet apotek. Det ger snabbare tillgänglighet med mindre besvär för den som har värk, nikotinbegär eller feber. Det kan tänkas att en forskare kan hävda att detta inte påverkar effektivitet eller kvalitet, men få enskilda som skulle se det så.

ºFör det andra har vi fler apotek som konkurrerar med varandra, både med närvaro där människor finns och öppettider.

På två år har närmare 400 nya apotek öppnats på orter som var i behov av fler apotek och på orter som inte ens hade ett apotek. Detta innebär att vi kan få tag på medicin när den behövs. Vi behöver inte resa långt och vi behöver inte köa. För föräldern med ett sjukt barn är det både kvalitet och effektivitet. För samhället innebär det snabbare vård snabbare tillfrisknande. För ett samhälle som präglats av höga sjukfrånvarotal är det svårt att inte se effektiviteten i detta.

ºFör det tredje innebär konkurrensen en utveckling av bättre och mer ekonomisk lagerhållning, bättre distribution och bättre prispress. Nya tjänster tas fram och anpassas för kundens olika behov, vilket gör att apoteken blir en alltmer integrerad och viktig del i vårdkedjan.

För nästa studie rekommenderas apoteksväsendets reformering. En enkel utgångspunkt för nyfikna forskare skulle kunna vara den verklighet som enskilda medborgare möter. Frågan kan enkelt ställas om det är bra med längre öppettider och fler tillgängliga apotek.

ISABELLA JERNBECK

Riksdagsledamot (M) med ansvar

för apoteks- och läkemedelsfrågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar