20 september 2011

Cannabis ökar otroligt mycket

Publicerat i Mitti Danderyd 2011-09-20

Poliser och politiker oroliga över utveckligen i Danderyd.
De senaste två veckorna har polisen gjort en insats mot narkotika i Danderyd. Samtidigt går socialnämndens ordförande Isabella Jernbeck (M) ut och varnar för hasch och marijuana – droger som allt fler unga i kommunen använder.

Roslagens polismästardistrikt har de senaste två veckorna genomfört en insats som gått ut på att hitta unga under 21 år som använder narkotika och som tidigare inte är kända av polisen.

Syftet med insatsen är att kunna erbjuda vård, behandling eller någon annan åtgärd för de ungdomar som rapporteras.

– Narkotikasituationen bland ungdomar i Stockholms län är väldigt problemtisk. Lättheten att få tag i narkotika har under senare år ökat dramatiskt, mycket på grund av försäljningen på internet, säger Anders Gillander, presstalesman för polismyndigheten i Stockholms län.

Närpolisen och ungdomsutredaren Leif Pettersson pekar på det långsiktiga målet med att få tag i ungdomar som knarkar i Danderyd.

– Givetvis är det att upptäcka ungdomar i riskzonen och att bryta en negativ trend. För oss är det inte straffet som är det viktiga utan att man får stopp på ett negativt leverne, säger han.

En svårighet är att polisen inte kan komma in på ungdomsfester där narkotikan ibland florerar.

– Vi har ingen laglig grund att gå in om det inte finns en misstanke om att någon säljer narkotika på festen, säger Leif Pettersson.

Insatsen mot narkotika hade i mitten av förra veckan lett till att polisen kommit i kontakt med fyra ungdomar som misstänks för att ha använt droger. Ungdomarna har fått lämna urinprov som ska visa om de använt narkotika eller inte.

– En misstanke kan grunda sig på flera olika saker, till exempel att personen är nervös, rödögd, torr i munnen och ger ett flummigt intryck, säger han.

Isabella Jernbeck (M), ordförande i socialnämnden i Danderyd, är bekymrad över ungdomars användning av narkotika och särskilt över bruket av cannabis, som ökat oroväckande. Av cannabis tillverkas hasch och marijuana.

I den här veckans Mitt i skriver Isabella Jernbeck också en debattartikel om den oroväckande ökningen av cannabisanvändningen bland unga i Danderyd.

– Allt fler unga röker på. Cannabisanvändningen har ökat otroligt. Och vanlig rökning kan vara en ingångsport till rökning av hasch, säger hon.

Kommunen har en stor fältverksamhet med fältassistenter som arbetar med att förebygga och förhindra att ungdomar använder narkotika.

– Men det finns också ett föräldraansvar och man måste få med föräldrarna, även de föräldrar som i sin ungdom själva rökte hasch och som inte tyckte det var så farligt då. De måste vakna upp, säger Isabella Jernbeck.

När polisen misstänker att någon ung person under 18 år är narkotikapåverkad måste föräldrar informeras om att polisen vill ta ett urinprov. Har ungdomarna rester av narkotika i urinen leder det oftast till ett bötesstraff.

– Bötesstraffet är inte den stora biten. En konsekvens är att ungdomarna hamnar i person- och belastningsregistret där man kan bli registrerad från det man fyllt 15 år och är straffmyndig.

I belastningsregistret kan man bli kvar i några år.

– Det kan spöka om man till exempel vill ha visum för att bo och studera på college i ÙSA, säger Leif Pettersson.

Arbetet mot narkotika fortsätter även efter de två insatsveckorna.

– Närpolisen har fokus på ungdomar och den här insatsen var en intensifiering av pågående arbete.

Maj- britt Wahlberg, Mitti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar