26 september 2011

Morgondagens äldreomsorg kräver tillväxt och investeringar

På DN Debatt skriver välfärdsekonomen vid SEB Jens Magnusson om vikten av att vi kan få mer privat finansiering av äldreomsorgen när demografin förändras genom att vi lever längre. Det är viktig, inte minst av det skälet att äldreomsorg blir ett allt vidare begrepp i takt med att allt fler blir äldre, det handlar inte bara om omhändertagande utan om livsstil och kvalitet som enskilda människor kan ha olika intresse och efterfrågan för. Men diskussionen om privat och offentlig finansiering räcker inte. Äldreomsorgen måste förnyas så att den både utvecklas mot mer effektivitet och mångfald.
 
Det ställer i sin tur krav på fler privata alternativ. Äldreomsorgen bör bli öppen för företagande och nya alternativ. Det ger inte bara större effektivitet utan också mångfald av tjänster och ett större engagemang. Kommuner bör helst vara upphandlare, inte utförare.
 
Men än viktigare är att vi ser till att ha en så hög tillväxt att vi kan klara av framtida välfärdsbehov. Vi behöver fler investeringar i företag och i infrastruktur, mer och bättre forskning och en större privat sektor. Lägre skatter i dag ger mer företagande, fler jobb och en större ekonomi i morgon.  Oavsett morgondagens finansiering ställer detta krav på dagens ekonomiska politik. Det räcker inte med att spara pengar utan vi måste investera i tillväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar