20 september 2011

S de blinda nær det gæller kvinnligt føretagande

På DN-debatt skrev igår Håkan Juholt och Carin Jämtin om jämställdhet och menar att alliansen är könsblind. Ändå är det svårt att finna några mer könsblinda än Jämtin och Juholt. En av de viktigaste frågorna för utvecklingen av arbetsmarknaden, för att skapa oberoende och för att förnya føretagandet med kvinnors kraft och ideer är de så blinda för att de inte ens nämner den, nämligen kvinnors företagande.

Ändå är det den ojämna situationen på företagandets område som är den största utmaningen för en modern jämställdhet. Den del av vårt samhälle som innehåller flest kvinnor är den del av vårt samhälle där socialdemokraterna allra mest bekämpar företagande och vinst, nämligen välfärdssektorn. Det motstånd som fortfarande finns i vårt samhälle mot kvinnors företagande sluter de blint upp bakom.

Därmed säger de nej till den förnyelse som kvinnligt företagande kan innebära. De förnekar tusentals och åter tusentals kvinnor den självständighet och det oberoende som företagandet och möjligheten att försörja sig själv innebär. De konserverar en gammal arbetsmarknad med lönevillkor som ger kvinnor en sämre löneutveckling.

Istället vill de lagstifta fram att kvinnor ska göra de som Juholt och Jæmtin själva vill. Bidrag, bonus, kvotering men inte självständighet och mångfald.

Arbetslinjen skulle få en ännu större kraft om det fanns fler företag som kunde utveckla välfärdstjänster åt medborgarna. Fler skulle hamna i centrum för välfärden. Fler styrelser skulle formas av kvinnliga ägare. Ansvar är att hålla i statsfinanserna istället för att ständigt föreslå nya bidrag, att agera för att fler kan ta ansvar för utvecklingen av vår välfärd och att vi kan stimulera människors egen kraft. Det är vad alliansen gör. Men det vill socialdemokraterna inte. De är blinda för kvinnors företagande och den självständighet det innebär. Svaret är enkelt. De ogillar självständighet och vill hellre styra människors liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar