23 oktober 2011

Bra inriktning i Örebro - hög skatt på jobb måste bort

Tillbaka efter partistämma i Örebro.Stämman var mycket tydlig på att arbetsrätten och LAS behöver reformeras, att vi behöver mer flexibla anställningsformer och att värnskatten är ett allvarligt hot mot tillväxt och förnyelse. Det är bra även om flertalet på stämman säkerligen hade velat vara ännu tydligare.

När det gäller värnskatten finns det tyvärr en tendens bland dem som försvarar den att acceptera en socialdemokratisk föreställning om att rättvisa handlar om att man med en högre inkomst måste betala inte bara mer utan en större andel. Även utan värnskatten kommer de med högre inkomster betala en större andel av sin inkomst. Men förutom att man bortser från att den högre inkomsten är en konsekvens av många år utan inkomst, med utbildning istället för arbete, så bortser man från att inriktningen på skattepolitiken påverkar hur hela vårt samhälle utvecklas. Höga skatter på alkohol är till för att hålla tillbaka alkoholkonsumtionen. Sänkt moms på hushållsnära tjänster är till för att utveckla den delen av vårt samhälle. Och det är bra. Men höga skatter på utbildning och företagande drabbar långsiktigt både viljan till utbildning och företagande.

Och det drabbar alla. De många jobben med så höga inkomster som möjligt blir färre ju mindre vi kan utveckla kunskaper och företagande i Sverige. Det är därför vi ska avveckla värnskatten. Så snabbt som möjligt. Vi har inte tid att förlora vare sig företagande, forskning eller kunskapsutveckling om vi ska slå vakt om de många jobben och de bra lönerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar