11 oktober 2011

Mc Donalds tar ansvar

Besöker Mc- Donald´s 2011-11-10
Isabella Jernbeck, Raymond Manakowitz,
Lotta Björk, Metin Ataseven

1973 öppnade den första Mc Donalds restaurangen. Idag finns det 30 000 restauranger runt om i världen med 2 miljoner anställda. I Sverige finns 230 restauranger och är en stor arbetsgivare för ungdomar.

Medelåldern på medarbetarna på restaurangerna är 20-21 år och på kontoren bara ett par år äldre. Ungdomarna får chans att utvecklas och utbildas inom företaget. Till huvudkontoret i Stockholm, Mc Donalds Business School, kommer varje år runt 1200 ungdomar för att utbildas inom ledarskap och företagande. Genom den halverade arbetsgivaravgiften för två år sedan kunde Mc Donalds anställa fler ungdomar. Under 2009 som var ett år i lågkonjunktur anställde de 4 300 ungdomar, detta var 800 fler än året innan. Att alliansen nu sänker restaurangmomsen innebär ännu fler arbetstillfällen på Mc Donalds för ungdomar. Även sänkta priser kommer att bli aktuellt. För Mc Donalds är det självklart att ge tillbaka allt vad den sänkta momsen ger förutsättningar för. 36 000 sökande har Mc Donalds årligen och är en populär arbetsplats. Internrekryteringen är stor inom företaget liksom mångfald för dem är självklar. Samhällsansvar är viktigt inom företaget och som exempel jobbar de idag med att ta emot ensamkommande flyktningbarn. Ett annat exempel är Ronald Mc Donald ”ett hem hemifrån” som gör att familjer kan få vara tillsammans när barn blir sjuka och inte kan bo hemma.
Mc Donalds tar även ansvar vad gäller kost och nutrition. Alternativ till hamburgare, läsk och pommes frites är självklart. Konsumenterna ska ha alternativ och dem ska vara medvetna om innehåll. För de små gästerna finns tallriksmodellen där frukt och grönt ingår liksom hela menyer för övriga gäster inte är framträdandet. Mjölken ökar idag på Mc Donalds.
Mc Donalds tar ett stort samhällsansvar. Genom en halverad arbetsgivaravgift har de kunnat anställa ännu fler ungdomar och med den sänka restaurangmomsen kommer de nu ha möjlighet att ytterligga anställa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar