13 oktober 2011

Nato en trygghet när Ryssland positionerar sig

I skuggan av medias bevakning av skandaler och politikens fokusering på den ekonomiska krisen hamnar säkerhetspolitiken, trots att det rör sig mycket inom detta område. Ryssland försöker mer och mer spela en framträdande roll på Arktis och på Atlanten. Strategiskt flyg och marin närvaro är ett uttryck för Rysslands intresse.

Ukraina går nu vägen bort från demokrati och rättstat. Vitryssland är en brutal diktatur. Och i Ryssland talar många kring Putinregimen med längtan om Sovjetunionen. Talet om en Eurasisk union är ett uttryck för maktambitionerna, oavsett hur det går med unionen.

I Östersjön har vi sett hur Ryssland har fått ett strategiskt intresse i form av gasledningen i Östersjön, som är ett uttryck för hur energipolitiken används i strategiska syften. Världen håller på nytt att förändras kring oss. Det vore inte orimligt om vi funderade hur detta påverkar förutsättningarna för vår egen säkerhetspolitik. I en tid då Ryssland inte tvekar att använda inflytandepolitik på länder i sitt grannskap vore Nato en trygghet och resurs även för oss.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar