4 oktober 2011

Socialdemokraternas budget rena grekiskan

Publicerat i Dagens Industri 2011-10-04

Socialdemokraterna lade fram ett budgetförslag med stora utgifter och underskott men det ser nu ut att bli än värre.

Deras politik skulle ha lett till att Sverige övergett den ansvarsfulla budgetpolitiken, med den tydliga arbetslinje som präglat alliansen – men det räckte uppenbarligen inte för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

De ville öka utgifterna ännu mer och lova ännu större bidrag och känner uppenbarligen inget behov av ansvar. I deras världsbild är det uppenbarligen så att höjda bidrag är trygghet och ökade underskott ger fler jobb. Så är det inte. Det är lätt att se vad som händer när man släpper på budgetdisciplinen.

I Grekland har åratal av överbud och tro på att bidrag skapar välfärd lett till stigande underskott och skuldbörda. Och föreställningen att besparingar hotar välfärden och tillväxten har lett till att man inte gjort något åt skuldbördan, utan låtit den fortsätta växa.

I dag finns det inget större hot mot vare sig jobb, välfärd, tillväxt eller politisk stabilitet än den växande skuldbördan. Och svårigheterna att få stöd för en ansvarsfull politik till och med mitt i krisen är stor. Så stor att Grekland inte når upp till de budgetmål som man har kommit överens med EU och andra långivare om. Underskottet blir större, både i år och i nästa år, än vad som har sagts. Svårigheten att hålla sig inom budgetpolitikens ramar innebär ytterligare svårigheter för landet. Ytterst växer hotet om en statskonkurs.

Det som nu pågår inom Socialdemokraterna ger en föraning om hur detta även skulle kunna ske här. Håkan Juholt har sedan han tillträdde lovat nya utgifter. Så gjorde även Mona Sahlin. För bara några år sedan ville Socialdemokraterna ha samma utgiftsstrategi som bland annat Spanien, Portugal och Storbritannien, som ledde till förgörande stora underskott. Och i Grekland ser vi allra tydligast hur dålig en sådan politik är för jobb och välfärd. Nu är den socialdemokratiska riksdagsgruppen tillbaka till 2009, samtidigt som världen i övrigt 2011 har lärt sig att den utgiftspolitiken var förödande.

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen tycker inte att Juholts löften räcker. De vill lova ännu mer, öka utgifter ännu mer och höja skatter ännu mer. När Papandreou i Grekland verkar ha fått stöd från sin riksdagsgrupp, och ändå har problem med att klara underskotten, har Juholt förlorat sitt stöd. Men skillnaden är viktig. Juholt sitter i opposition. Och det är tur för Sverige. Låt oss se till att det förblir så. Så länge Socialdemokraterna sitter i opposition drabbar deras ansvarslöshet inte jobben och välfärden.

Isabella Jernbeck (M)

riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar