19 november 2011

En 20-lapp räcker för att ge dig en joint

Efter flera besök på verksamheter som arbetar mot narkotika och den utslagning som narkotikan ger. Det finns många som i missbrukets miljö på olika sätt ursäktar eller vill förklara det. Från dem som menar att det är en följd av socialpolitiken, till dem som försvarar bruket av substitutionsläkemedel som enda och bästa alternativ till de verkliga drogerna och till dem som tycks tro att så länge det inte handlar om injicering är det inte farligt utan till och med salongsrent.

Alla dem som på olika sätt försöker förklara, försvara eller ursäkta olika former av missbruk bidrar till en förlåtande attityd som gör att den enskilde lättare hamnar på fel sida tröskeln. Och vi ser hur användningen av preparat ökar, speciellt cannabis (som är en billig drog 80-100 kr /gram) och nya syntetiska droger som säljs framförallt genom en ökande näthandel. vi ser hur olika grupper dras in i det, från hårt arbetande unga till dem som sitter fast i utanförskap och dras ännu djupare ner i beroende.

Ett besök på länskriminalens narkotikarotel i går understryker detta och visar hur , hur allvarlig situationen är och hur viktigt det är att man drar en tydlig gräns mot narkotika genom hela det svenska samhället, från sociala myndigheter och vård, skola och arbetsliv och ute på stan. Även om användningen av droger ökar i Sverige har vi tillnärmelsevis inte så stora problem som många andra mer drogliberala länder. Vi får aldrig låta narkotika bli en accepterad del av vårt samhälle.

1 kommentar:

  1. Missbruk i alla ära, men bruk då? Är du också emot en kriminalisering av vin, öl och sprit? Fakta kvarstår att Cannabis inte har märkbart fler effekter än alkohol, antagligen färre till och med, men missbruk, precis som missbruk av alkohol är självklart ett problem. Frågan är om det är okej att ha något som alkohol legalt när Cannabis inte är det?

    Cannabis är inte mer farligt än alkohol om man nu skulle bruka det precis som man anser att folk ska bruka alkohol. Varför göra dessa människor till kriminella?

    Och när det kommer till LSD och andra psykadeliska droger, det finns ingen forskning ALLS som säger att det är skadligt för kroppen. Då är antagligen både socker och koffeinet i kaffet skadligare rent fysiskt. Det är också en drog som knappt anses vara psykologiskt beroendeframkallande.

    Det är inte illegal narkotika som får folk att hamna i slummen, däremot så brukas det av många i slummen för att det dämpar ångesten m.m. Självklart finns det kanske ingen större anledning att legalisera de droger som faktiskt gör mer skada på kroppen, såsom kokain till exempel. Men att bara ta bort diskussionen utan att se på orsak och verkan tycker jag är synd. Då får man bara fler motståndare.

    SvaraRadera