21 november 2011

s höjer inte rösten när det gället kommunala missförhållanden

Vård och omsorgsdebatten fortsätter men som om den inte handlar om de äldre utan om privat eller offentligt. Men det är fel, den måste handla om de äldre och för dem som behöver vård och omsorg är dålig vård, eller vanvård, lika illa oavsett om det är en privat eller offentlig utförare. Det är som om socialdemokrater vägrar att inse att dålig vård är lika dålig om den är offentlig som om den är privat. Och dålig vård finns tyvärr överallt, liksom fall av vanvård dyker upp överallt.

Men den dåliga vården kan man välja bort. De privata verksamheter som sköter sig kommer vare sig få patienter, eller kunder, eller intäkter. För Carema är de allvarliga felen mycket kostbara och tvingar fram förändringar, på ett eller annat sätt. Antingen förändras verksamheten radikalt eller så försvinner man helt. Redan nu har man förlorat uppdrag på grund av dålig verksamhet. Och ansvaret går till andra som kan ta det bättre.

För kommunala verksamheter är det enklare. De går inte att välja bort när de är monopol och de är svårare att ändra. De kan fortsätta på som om inget har hänt. Och det är så socialdemokraterna föredrar att det ska vara. Juholt eller andra socialdemokrater har inte någon gång höjt tonen mot kommunala verksamheter som inte håller måttet. För dem är det bättre med kommunalt oavsett kvalitet, det är allttid bättre än det som människor själva vill välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar