1 november 2011

S vill försämra både rut- och rotavdraget

Publicerat i Mitti Danderyd 2011-11-01

Användandet av rut och rot är mycket populärt i Danderyd. Att behovet av dessa tjänster finns i kommunen är tydligt. Danderydsborna toppar listan över dem som köper tjänsterna. I kommunen var det 5 788 personer som använde rotavdraget och 3 391 personer som använde rut-avdraget 2010.

Genom skattereduktionen har allt fler Danderydsbor valt att köpa tjänsterna och med det har vardagen underlättats för många. Detta vill Socialdemokraterna sätta stopp för genom att begränsa avdragen till endast vissa personer samt halvera både rot- och rutavdraget för alla.

Rut och rot har skapat tillväxt och utvecklat branscher och tjänster som är mycket omtyckta. Den borgerliga regeringens tydliga arbetslinje har gjort att närmare 21 000 nya företag startades i Stockholm under 2010. I hela Sverige rör det sig om cirka 67 000. Många av jobben och arbetstillfällena har skapats genom införande av rut-och rotavdraget.

Enligt Skatteverket utfördes 7,6 miljoner timmar hushållsnära tjänster det senaste året, vilket kan översättas i runt 5 000 årsarbeten. Nära hälften av företagen som utför dessa tjänster är sedan införandet av skattereduktionen nya. Den utbetalda skatterabatten för rot kan översättas i 53 miljoner timmars arbete vilket innebär minst 30 000 årsarbeten. Nästan hälften av dem som köpt rot-tjänster uppger att de tidigarelagt sin renovering eller att dem inte skulle ha renoverat om avdraget inte funnits.

Förra året använde över 880 000 personer tjänsterna. Tack vare dessa avdrag har uppskattningsvis 24 000 nya vita jobb skapats. Av dessa är runt 11 000 rut-jobb som i nio fall av tio gått till arbetslösa varav många kvinnor. Fler människor har gått från utanförskap till arbete och vardagen har för många blivit enklare. Moderaterna tar ansvar och med vår politik skapas arbetstillfällen och en enklare vardag.

Isabella Jernbeck (M)

riksdagsledamot

ordförande i socialnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar