29 november 2011

Vi ska bli ännu bättre

Publicerat i Mitti Danderyd 2011-11-29

En av kommunens viktigaste uppgifter är att säkerställa att Danderydsborna får tillgång till en värdig och god äldreomsorg. Det ska vara självklart att man får hjälp efter det behov man har och att man själv kan vara delaktig i beslut om insatser.

Hemtjänsten och anhörigstöd möjliggör att man kan bo kvar hemma länge men när den insatsen inte räcker till finns boendeplatser för heldygnsvård, så kallade särskilda boenden. Vår uppgift i socialnämnden är att säkerställa att verksamheterna är av god kvalitet och att Danderydsborna är nöjda med den service, vård och omsorg som levereras. Det är ett ansvar vi tar på stort allvar. På socialkontoret har vi en medicinskt ansvarig sjuksköterska och en kvalitetsansvarig som arbetar med uppföljning och utvärdering.

Vi har sedan länge ett kundval i Danderyd, där pengen/ersättningen följer kunden och är lika för alla. Varken våra boenden eller hemtjänsten upphandlas, så priset konkurreras det inte om, det är kvaliten på verksamheten som ska vara avgörande. Kvalitetsmätningar och jämförelser över landet och i länet görs kontinuerligt. Vi får godkänt av medborgarna som överlag är nöjda men nöjer oss inte med det. Vi kommer att arbeta ännu mer för att Danderydsborna ska kunna erbjudas de allra bästa verksamheterna.

Arbetet handlar lika mycket om att se över ersättningsnivåerna som att ställa krav på innehållet i varje verksamhet och krav på ett bra bemötande och personlig integritet. Det har skett en stor utbildningssatsning för personal som en del i kompetensutvecklingen. I år sjösätts också inom hemtjänsten ett nytt system för redovisning och nyckelhantering – allt för att öka tryggheten och säkra utförda insatser. I budgeten för 2012 gör vi ytterligare satsningar på äldreomsorgen med mer pengar till både hemtjänsten och särskilda boendena. En viktig förstärkning som går direkt till verksamheterna.

Isabella Jernbeck (M)

ordförande socialnämnden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar