6 februari 2012

Cancervården kan bli bättre

Publicerat i Enköpingsposten 2012-02-06

Fler dör i tjock- och ändtarmscancer än i bröst- eller prostatacancer och är den cancersjukdom
som drabbar flest män och kvinnor sammantaget i hela Norden. I Sverige insjuknar en person varannan timme och endast dryga hälften överlever. Varje år får 6 000 svenskar besked om tjock- och ändtarmscancer och varje år dör nära 3 000.  

Detta att jämföra med bröst- eller prostatacancer där chansen i dag för överlevnad är nästan 90 procent. Vården för den cancer som drabbar flest män och kvinnor sammantaget, som fortsätter att öka och med en mycket hög dödlighet måste bli bättre.

Screening, bred uppmärksamhet och en samarbetande vård med multidisciplinära konferenser har bidragit till att de allra flesta som i dag drabbas av bröst- eller prostatacancer blir friska. Även att allmänheten pratar om dessa cancersjukdomar är viktigt för den positiva utvecklingen och har bidragit till att fler i ett tidigt stadium upptäcker eventuell cancer. Rosa band finns men inga bruna. En knöl i bröstet kan i dag anses vara lättare att prata om än blod i avföringen som är symptom av tjock- och ändtarmscancer.

Regeringen har avsatt pengar för att SKL tillsammans med RCC (regionala cancercentrum) ska ta fram förslag till en nationell samordnad studie om screening för kolorektal cancer. Denna satsning är ett steg i rätt riktning men inte nog. Färre personer skulle behöva drabbas av sjukdomen och fler människor överleva om screening påbörjades snaras i alla landsting. Genom fler åtgärder i linje med bröst- och prostatacancer skulle högre kunskap och kvalitet uppnås.

Screening för tjock- och ändtarmscancer ges i dag i Stockholms län till män och kvinnor mellan 60 och 69 år. Screening innebär att läkare i tidigt stadium kan upptäcka eventuell förändring som kan leda till cancer och på så sätt har möjlighet att förhindra detta genom behandling. Efter att screeningprogram infördes i Stockholms län för tre år sedan har dödligheten sänkts med hela 23 procent och 300 liv räddas därmed varje år.

Multidisciplinär konferens består av kirurger, onkologer, röntgenläkare, patologer och kontaktsjuksköterskor som tillsammans gör bedömningar av varje enskild patient.Tjock- och ändtarmscancer kräver komplicerade operationer och socialstyrelsen rekommenderar att alla patienter ska bedömas vid en multidisciplinär konferens.Trots rekommendationerna så är i vissa landsting endast en av tio patienter av en grupp specialister.

Centralisering av vården för delar av tjock- och ändtarmscancer skulle vara till stor fördel och vinst för vården men framförallt för den enskilde patienten. Hög volym skapar högre kvalitet och ger bättre utfall. Centralisering av den kirurgiska cancervården sker i dag hosvåra grannländer med framgång. I Norge är det endast hälften av sjukhusen som opererar ändtarmscancer och i Danmark är det endast två sjukhus som opererar bröstcancer.

För att färre ska behöva drabbas och fler ska överleva tjock- och ändtarmscancer måste dessa förbättrade diagnosmetoder, nya preventionssatsningar och effektivare behandlingar implementeras.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot
Socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar