15 mars 2012

Revisorer anlitas för kontroll av äldrevården

Publicerat i Dagens Samhälle 2012-03-15

Skandalerna i äldrevården har fått kommunerna att skärpa sin kontroll av omsorgens kvalitet. Allt fler låter revisionsbyråer sköta granskningen.     

När medierna i höstas berättade om missförhållanden på äldreboenden som drivs av vårdföretaget Carema Care bestämde sig Danderyds socialnämndsordförande Isabella Jernbeck (M) för att hon inte skulle överraskas av någon skandal i sin kommun.

— Finns det problem är det vi som ska upptäcka dem, inte medierna, säger hon. Därför kollar nu revisionsbyrån Ernst & Young om kommunens egen granskning av äldreomsorgen håller måttet.

— Vi vill att de utvärderar vår egen kontroll. Skulle vi kunna göra den på något bättre sätt? säger Isabella Jernbeck, som kommer att få svar på frågan om några veckor.

Ernst & Young har nyligen även skärskådat demensvården i Ystad. Där har revisionsbyrån studerat kommunens uppföljningsrutiner och undersökt om det finns skillnader i den vård som bedrivs av kommunen och den som drivs av vårdföretaget Attendo Care. Och för drygt en vecka sedan presenterade Vaxholm en granskning av den privata entreprenör som driver alla särskilda boenden i kommunen. Den hade Vaxholm låtit revisionsfirman PwC göra.

— Vi får numera fler uppdrag som rör skola och socialtjänst, säger Iréne Dahl, verksamhetsrevisor hos Ernst & Young i Malmö. Hon är övertygad om att den debatt som förts kring kvaliteten i äldreomsorgen påverkat kommunernas förtroendevalda revisorer när de avgör vilka områden som ska synas.

— Reportagen vi ser i tv berör ju både medborgare och förtroendevalda och har förstärkt uppfattningen att äldreomsorgen är ett viktigt område att granska. Alla kommuner anlitar externa revisionsbyråer för att undersöka hur politiker och tjänstemän sköter sina uppdrag, men det har blivit vanligare att revisionerna inriktas mot kvaliteten i verksamheterna och hur kommunerna följer upp den.

— En större andel av verksamheten läggs ut på externa utförare och då finns risk att man tappar kontrollen. Därför blir uppföljning ännu viktigare, säger Karin Tengdelius, utvecklingsledare för Sveriges Kommuner och Landstings arbete med revision. Både Ernst & Young och PwC har sedan länge anställt sjuksköterskor, som bistår i granskningarna. Ernst & Young har även en heltidsanställd läkare.
— Vi är väl rustade att möta den ökade efterfrågan, säger Lena Joelsson, branschansvarig för offentlig sektor på Ernst & Young

Roine Gillingsjö, som ansvarar för PwC:s hälsovårdsverksamhet, tycker att kommunerna borde göra sina kvalitetskontroller mer regelbundet och inte låta sig styras så mycket av vad som för tillfället uppmärksammas i medier.

— Det kan dock vara svårt för varje kommun att bygga upp tillräcklig kompetens.
Dessutom anser han att kommunerna ofta nöjer sig med att kontrollera att det finns formella beslut om hur problem ska rapporteras, men inte tar reda på hur det faktiskt sköts.
— Det är inte tillräckligt granskat för att det ser bra ut på papperet, menar Roine Gillingsjö
Socialminister Göran Hägglund (KD) vill inrätta en statlig vård- och omsorgsinspektion, men i väntan på den anser Roine Gillingsjö att erfarna revisionsbyråer skulle kunna göra jobbet.— Vi har kompetensen. Det som behöver utvecklas är kvalitetsindikatorer och granskningsmodeller.

CeCilia Granestrand
cg@dagenssamhalle.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar