3 mars 2012

Slut med tält och kojor vid Riksbanken

Occupy Stockholms långa tältande utanför Riksbanken tog slut i veckan. Till slut ansågs uppenbarligen även tält och kojor vara något som inte fritt kan sättas upp i Stockholms centrum. Och varför man skulle tälta utanför Riksbanken fick aldrig någon förklaring. Förutom att det kändes som ett hem och var en social aktion för gemenskap lika mycket som en manifestation.

Men drivkrafterna för dem som var där är spännande att ta del av. En menar att hon hade sina framtidsplaner där, på Brunkebergstorg och dessutom hade träffat sin pojkvän. En kulturarbetare som i ivern att vara radikal till vara vänster har kommit med öl och cigaretter till 18-åringarna som har haft sitt tältläger där.

Men som sagt, det är inte tältande som bygger vare sig social trygghet eller välstånd, inte ens om det är utanför Riksbanken. Det är faktiskt lån och investeringar som skapar nya jobb och som ger de allra flesta svenskar den trygghet som de kan forma sina sociala gemenskaper utifrån. Utan att få lite öl och cigaretter från Stadsteaterns skådespelare. Tältlägret påminner snarare om vad som händer i ett samhälle utan investeringar och företagande. Då blir det andra som får komma med allmosorna, antingen det är i form av öl och cigaretter eller något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar