9 april 2012

Svensk Vapenexport

De senaste veckorna har satt fart på debatten om vapenexporten som sådan. Men det förs alldeles för lite diskussion om orsaken till att intresset för att importera vapen ökar. En växande osäkerhet som skapar ökade spänningar mellan länder, många regionala konflikter som väntar på sin lösning och fler regimer som är beredda att använda våld för att vinna sina syften mot andra länder.

Iran och Nordkorea är det tydligaste exemplet men skälet till att Ryssland liksom Kina ökar sin rustning är inte att länderna känner sig otrygga eller hotade utan man vill använda militär makt för att stärka sin möjlighet till inflytande och påverkan.

Det är i det perspektivet som svensk vapenexport ska ses. Sverige säljer inte till dem som befinner sig i krig eller rustar för krig. Men vi säljer vapen till länder som behöver det för att kunna försvara sig själva. Vi bör inte sälja vapen som stärker diktaturers makt över sina folk men det utesluter inte att vi säljer försvarsmateriel till länder som står under ett hot från andra. Det bidrar till stabilitet och minskar utrymmet för de regimer som ser våldet mot andra som en lösning på sina politiska utmaningar. Och det bidrar till att vi kan bevara och utveckla en högteknologisk del av det svenska samhället som betyder mycket för vår egen säkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar