1 april 2012

Vi satsar på ungas hälsa

Publicerat i Helsingborgs Dagbland 2012-04-01

Sverige är ett av de rikaste och mest välmående länder. Trots det är det i dag mer än tio tusen unga som äter antidepressiva mediciner för att klara av vardagen.

Fortsätter den psykiska ohälsan att breda ut sig på det sätt den idag gör fortsätter också sjukskrivingar och lämnar fler i ett utanförskap. Det är en stor förlust för varje person som inte kan delta i arbetsliv och social gemenskap likväl som det är en stor förlust för samhället i stort. Därför finns det stora vinster med att förebygga och tidigt behandla barns och ungas psykiska hälsa.

Psykiatriområdet är ett av regeringens mest prioriterade områden. Sedan 2006 har regeringen satsat cirka 3,7 miljarder kronor på åtgärder som syftar till att åstadkomma konkreta och varaktiga förbättringar för personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning. Satsningen är viktig och därför har regeringen nu beslutat den ska vara permanent. Detta innebär att 900 miljoner kronor per år kommer att avsättas från statsbudgeten för att fortsätta förbättra situationen för personer som lider av psykiska besvär.

Vården har ett mycket stort ansvar för psykiatrin och trycket är i dag enormt. Vårdgarantin som i dag är lag innebär att du inom max 90 dagar ska få vård. För barn och unga som mår psykiskt dåligt är 90 dagar en evighet. Regeringen har därför infört en utökad vårdgaranti som innebär att efter en bedömning är gjord ska man inte behöva vänta mer än 30 dagar.

Den förbättrade elevhälsan är också ett steg i rätt riktning för att unga ska få bättre stöd men vården är inte ensamt lösningen på att unga ska må bättre. Den ökade psykiska ohälsan är ett tecken på en stor problematik i samhället. Det är därför viktigt att fler delar inom samhället tar ett större ansvar för att unga ska må bättre.

Att må psykiskt dåligt är förödande för barn och ungdomar på såväl kort som lång sikt. Denna oroväckande utveckling måste få ett slut. Regeringens fortsatta satsningar och prioriteringar kommer nu möjliggöra att fler får stöd och hjälp. Tio tusen unga ska inte behöva äta antidepressiva mediciner för att klara av vardagen och vi accepterar inte att något barn, ungdom eller vuxen ska behöva må så dåligt att han eller hon väljer att ta sitt liv.

Isabella Jernbeck (M) riksdagsledamot socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar