30 maj 2012

Äntligen snabbare dyslexiutredning

Publicerat i Enköpingsposten 2012-05-30


För att fler barn med läs- och skrivsvårigheter ska slippa vänta i fler år på att få hjälp och för att köerna generellt ska kortas hoppas jag att fler följer Stockholms läns exempel och gör vården mer tillgänglig.

På ett år har kön till dyslexiutredning minskat i hela Stockholmsområdet från två år till två veckor. Den förkortade tiden kan vara helt avgörande för barnets framtid. Att behöva vänta månader och till och med år på att få hjälp kan vara förödande för ett barn och dess familj. Under denna tid kan ett barn, som inte fått hjälp med sin dyslexi, kommit efter så mycket i sitt skolarbete att det finns risk för att barnet aldrig kommer i kapp samtidigt som självförtroendet kan bli lidande.

Vårdvalet som Alliansen införde i Stockholm 2008 har förutom en förbättring av dyslexivården även inneburit en generell halvering av vårdköerna. Sedan introduktionen har Stockholm nu 40 nya vårdcentraler. Detta innebär att det idag finns sammanlagt 200 vårdcentraler.

Det finns vårdval inom 22 områden såsom bland annat mödravårdcentral, barnavårdcentral, specialistvård beträffande öron-näsa-hals och höft- och knäprotesoperationer. Något som även har medfört att det inom många områden är kortare köer till specialistvård.

Vårdvalet innebär att patienten själv har rätt att välja mellan olika vårdgivare. Genom att ersättningen följer patienternas val förtydligas och förstärkts patienternas valmöjligheter där grunden är att privata och offentliga vårdgivare behandlas lika.

I Stockholms län har antalet vårdkontakter generellt ökat och vårdval har således varit en stor framgång i Stockholm. Tillgängligheten på vård har blivit bättre överallt och framförallt där behov funnits.

Till skillnad från Stockholm har många län idag inget vårdval alls, eller har gjort så pass stora inskränkningar i sina upphandlingsregler att det har blivit svårt för externa vårdgivare att kunna erbjuda vård. För att fler barn med läs- och skrivsvårigheter ska slippa vänta i fler år på att få hjälp och för att köerna generellt ska kortas hoppas jag att fler följer Stockholms läns exempel och gör vården mer tillgänglig.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar