5 maj 2012

Fler når ett apotek inom tio minuter

Publicerat i Borås Tidning 2012-05-05

Inom tio minuters bilfärd når idag 89 procent av svenskarna ett apotek. Utöver de cirka 1 240 apoteken i Sverige går det idag att köpa receptfria läkemedel som febernedsättande och nässprej på ytterligare 6 000 platser, försäljningsställen som många gånger har öppet dygnet runt. Omregleringen har inneburit en ökad tillgänglighet både när det gäller receptbelagda och receptfria läkemedel. Antalet apotek har ökat med 34 procent. Detta innebär att det nu finns över 300 nya apotek som till skillnad från tidigare håller öppet lunchtid, kvällar och helger.     

Som ansvarig för apoteks- och läkemedelsfrågor är jag nu efter snart tre år med den nya apoteksbranschen nöjd med den ökade tillgängligheten och hur snabbt och moget marknaden utvecklats, men det finns fortfarande områden som måste bli bättre. För att komma åt brister som uppmärksammats och som finns kvar sedan före omregleringen har regeringen genom en rad åtgärder satt igång flera utredningar och översyner för att höja kvaliteten. Flera åtgärder är redan på plats.
Det har funnits en oro över tillgången till läkemedel på landsbygden. Vid omregleringen fick Apoteket AB i uppdrag att behålla befintliga apoteksombud till den 1 juli 2012, detta uppdrag har regeringen nu förlängt tre år.

Den 1 januari 2011 trädde patientsäkerhetslagen i kraft. Den syftar till att göra vården säkrare och göra det enklare att anmäla felbehandlingar. I höstas presenterades också den nya nationella äkemedelsstrategin som lägger stor vikt vid patientsäkerhet och läkemedelsanvändning där samordning mellan myndigheter, landsting och privata aktörer är centralt.

För mig som ansvarig är det viktigt att ha en så hög nivå som möjligt när det gäller att får tag i sin medicin och att kunden får bästa möjliga service. Apoteken levererar idag medicin inom 24 timmar till 96 procent, vilket är precis i samma nivå som före omregleringen. Men att inte få ut sinmedicin på ett smidigt sätt ställer självklart till besvär. Därför pågår på uppdrag av regeringen just nu en utredning som kartlägger och analyserar var problem finns. Denna utredning är mycket viktig för att kunna höja kvaliteten. Utredningen redovisas redan i höst.

Syftet med omregleringen var att öka tillgängligheten, öppettiderna och att utöka servicen. Fler apotek har öppnats, öppettiderna förlängts, servicetjänster och utbud har ökat. Lägger man också till den receptfria försäljningen i affärer och på andra håll förstärks bilden än mer av en framgångsrik reform.

När en omreglering görs är det viktigt att den följs upp och utvärderas– något som också sker och som redovisas i juni nästa år. Vi måste alltid titta på förbättringar som kan behöva göras – allt för att stärka kundernas möjligheter att ha tillgång till läkemedel.

Isabella Jernbeck (M) Riksdagsledamot
Ansvarig för apoteks- och
läkemdelsfrågor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar