29 maj 2012

LO,s syn på företagande dåligt för medlemmarna!

Nu har LO uttalat sig mot att välfärdsverksamheter ska kunna gå med vinst. Ingen ska kunna tjäna pengar på välfärden säger man. Det är ett dråpslag inte minst mot kommunals medlemmar som ju normalt enligt LO ska kunna tjäna mer på att arbeta i välfärden. Men det är inte så man menar. Man menar att de som startar och driver verksamheter inte ska kunna tjäna pengar som företagare. LO har åter hamnat i synen att företagande är sämre eller värre, än löntagande.
Men var ska man då dra gränsen? Varför är det för det första värre med att tjäna pengar på företag än på att vara anställd när vi vet att det är snabba löneökningar som gör det svårare att upprätthålla kvaliteten, oavsett vilken verksamhetsform det handlar om?
Skulle de kommunala arbetsgivarna gå med på kommunals lönekrav blir det färre anställda och lägre kvalitet. Jag tycker att de som arbetar i välfärden ska ha bra och stigande löner men det kräver att vi ständigt utvecklar verksamheterna liksom att vi har tillväxt i ekonomin.
Och för det andra, varför ska en del som bygger sjukhus, ambulanser eller utvecklar medicin kunna tjäna på vården men inte de som ser till att äldre kan välja ett bättre boende eller de som skapat en skola som uppfyller läroplanens krav till skillnad från alltför många kommunala skolor?
Och varför ska man kunna tjäna pengar på att människor behöver kläder, mat, bilar. Det är ju skattebetalarnas pengar vi talar om, för att tala som LO. Problemet för LO är att man fallit tillbaka i en gammal socialdemokratisk syn på företagande. Det är dåligt för LO-medlemmarna och dåligt för LO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar