22 maj 2012

Solen dödar alltfler

Publicerat i Helsningborgs Dagblad 2012-05-22


Sommaren närmar sig och den värmande solen är alltid lika efterlängtad. Svenskars vurm för solen och våra solvanor är välkända. Vi solar mycket och vi solar i solarium. Men strävan efter den djupa, gyllene brännan som den aktuella H&Mreklamen framhäver har också en baksida. Bara i år kommer över 500 svenskar att dö i hudcancer – malignt melanom. 

På tio år har denna aggressiva cancerform ökat med hela 71 procent. Så får det inte fortsätta. WHO har klassat solning i solarium som cancerframkallande för människor och kopplingen är lika tydlig som den mellan rökning och lungcancer. Solning bör ses som en lika onödig cancerrisk som rökning.

Enligt en undersökning om solvanor gjord 2010 visade det sig att svenskar föredrar en djupare färg än andra nationaliteter, bränner sig mer och skyddar sig mindre mot solen. På grund av våra semestervanor löper vi svenskar större risk att utveckla cancer. Förra året reste närmare en halv miljon svenskar till Thailand.

I Sverige finns det fortfarande inte något förbud trots tydliga bestämmelser, rekommendationer och kommunal tillsyn av solarium. Redan 2007 föreslog dåvarande Strålskyddsinstitutet en 18-årsgräns för solariesolande. Trots rapporter om att solarier är cancerframkallande är det anmärkningsvärt att kommuner fortsätter att erbjuda solarier i sina sim- och sporthallar. År 2010 gick Strålsäkerhetsmyndigheten ut med en uppmaning till samtliga kommuner där man rekommenderade att upphöra med verksamheten. Flera kommuner lydde råden och satte en åldersgräns på solariesolande men det visar sig att solarier fortfarande erbjuds i hälften av Sveriges kommuner. Frankrike, Belgien och Island är exempel på länder som har lagstiftat om en 18-årsgräns.

För att få till en förändring vad gäller solandet måste vi ändra våra attityder. Ibland tenderar vi att glömma bort att solen avger skadliga strålar som skadar vår hud och på sikt kan orsaka cancer. Just den långa tid det tar att utveckla malignt melanom gör att unga kanske inte ser risken. Med hjälp av information och samtal kan vi komma långt och det är därför viktigt att vuxna tar sitt ansvar för att unga under 18 år inte utsätter sig för mycket för solen. För att ta ansvar för kommande generationer vill vi att det snarast bör införas en 18-årsgräns för att sola i solarium. Vi vill också att kommuner tar sitt ansvar och tar bort solarier på kommunala friskvårdsanläggninar.

Isabella jernbeck (m)
riksdagsledamot socialutskottet

Henrik Ripa (m)
riksdagsledamot socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar