25 juni 2012

Äldres mediciner

Publicerat i Länstidningen Södertälje 2011-06-25

Under sina två mandatperioder vid makten har Alliansen genomdrivit en rad förslag för att säkra att äldre vid behov får rätt mängd medicinering och att dessa intas i rätt mängder. Detta leder på sikt till en tryggare och säkrare ålderdom.  

Läkemedel kan i bland felaktigt tas i kombination med andra läkemedel,
eller i felaktiga doser. Därför ser vi i Alliansen till att ett batteri med åtgärder sätts in för att ständigt förbättra användningen av läkemedel inom äldrevården.
Diskussionen om felmedicinering blossade upp för några år sedan när SVT:s program Uppdrag granskning skildrade Gulli Johansson, som under flera år blivit felaktigt medicinerad för demens.

När hon var så pass dålig att hennes anhöriga var beredda på att säga adjö,
avslutades medicineringen och Gulli tillfrisknade remarkabelt snabbt.
Detta har lett till höjda röster inom bland annat Miljöpartiet att införa en så kallad Lex Gulli, det vill säga skyldighet att anmäla för personalen om de misstänker vanvård och överdosering av läkemedel.
Vi anser dock att miljöpartiets förslag är helt otillräckligt. Behoven är större än så och därför har regeringen genomfört en rad åtgärder för att komma till bukt med problemen.
Det har bland annat införts en mycket viktig patientsäkerhetslag 1 januari 2012, vars syfte är att göra vården säkrare och öka möjligheterna för patienter och anhöriga att anmäla felbehandlingar.

I och med detta skall felaktiga förskrivningar, förväxlingar och feldoseringar av läkemedel anmälas till Socialstyrelsen.
Regeringen tog också fram en läkemedelsstrategi förra året, för att vi ska få en effektiv och säker läkemedelsanvändning.

I år har vi avsatt 325 miljoner kronor för att man ska gå igenom mediciner på
särskilda boenden för äldre och kunna plocka bort olämpliga läkemedel. se över olämpliga kombinationer av läkemdel och för mycket läkemedel mot psykos.

Detta bidrag är ett bra incitament för att kommuner och landsting på allvar ska ta tag i problemen. De som är 75 år eller ännu äldre och har fem eller fler
läkemedel ska också erbjudas kontroll av läkemedel när de får sjukvård i hemmet, flyttar in i ett särskilt boende, besöker den öppna vården eller läggs in på sjukhus.
Läkemedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att bygga upp och driva en utrednings och utvecklingsverksamhet för att förbättra användningen, samt att nya EU direktiv bland annat utvidgar definitionen av olika mediciners biverkningar.

Det helhetsgrepp som nu tas av regeringen är viktigt för att förbättra användningen av läkemedel och få bukt med felmedicinering av äldre.
Isabella Jernbeck (M)
Riksdagens socialutskott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar