30 juni 2012

Vänstervriden jämställdhetsdebatt

Det är konstigt att det finns så lite jämställdhetsdebatt som handlar om jämställdhet istället för om politikers styrning av människors vardag. Det är frånvaron av förnyelse och idéer som leder till att diskussionen följer gamla mönster om hur politiker ska reglera människors vardag. Istället för nya tankar om hur vi själva ska kunna bestämma över vår vardag oavsett kön och traditioner hamnar vi därför i debatter om det som många politiker verkar vara mest intresserade av, ett litet styrelseposter för ett fåtal personer eller om hur eliten ska bestämma över vanliga människors vardagsliv.
Nu inför Visbyveckan ser jag i programmen att det även nu handlar om 1970-talets debatter, om hur politiker ska styra, istället för hur den politiska makten ska användas för att ge människor själva mer makt över sina liv.

Det är i utbildning, kunskap, avreglering, många möjligheter för familjelivet och rätten att själv bestämma som vi skapar riktig jämställdhet. Inte genom att diskutera andra sätt att styra över människors vardag. Förnyelse måste innebära att man tänker nytt. Inte tänker om gamla tankar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar