18 juni 2012

Lönsamhet för alla är jämställdhet

Publicerad i Skånska Dagbladet 2012-06-18

Jämställdhetsdebatten med inriktning på kvotering inom föräldraförsäkring och bolagsstyrelser är alldeles för enögd. Ett jämställt samhälle handlar om så mycket mer än styrelseplatser och ett barns första levnadsår. Ska man på allvar öka jämställdheten måste man se till mäns och kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Att studera de förutsättningar som finns inom utbildning, karriärvägar och löner öppnar för fortsatta reformer som verkligen gör skillnad.


I både USA och Sverige är kvinnor mer benägna att utbilda sig än män, men länderna skiljer sig mycket åt när det kommer till utbildningspremien.

Enligt OECD får en amerikansk kvinna femton gånger mer i utbildningspremie än en svensk och det gäller speciellt i kvinnodominerande yrken i offentlig sektor. För en undersköterska i Sverige är utbildningspremien från början låg och vidareutbildning ger inte direkt något berättigande till högre lön.

Med närmre en halv miljon anställda är vård- och omsorgspersonal den största yrkesgruppen i Sverige varav en stor majoritet av dessa är kvinnor. Ett grundproblem i Sverige är att anställda inom traditionella kvinnodominerade yrken har färre arbetsgivare att välja mellan. Många regioner i Sverige har bara en arbetsgivare inom välfärdssektorn och konkurrensen mellan arbetsgivarna uteblir med lägre löneutveckling som följd.

Det är branscher med en större andel anställda kvinnor som har störst potential för fler kvinnliga företagare. Välfärdssektorn är en bransch där kvinnor med stor erfarenhet och entusiasm väljer att driva vårdföretag, men med begränsade vinstmöjligheter ges kvinnor sämre förutsättningar att tjäna pengar.

Rut- branschen har påverkats positivt av regeringens politik. Tusentals kvinnor äger och driver i dag företag tack vare en regel som sänker trösklarna för kvinnligt företagande. Särskilt utrikes födda kvinnor har bidragit till ett ökat entreprenörskap inom en bransch där lönsamheten tidigare var svår att förutspå.

Den enögda diskussionen om kvotering inom föräldraförsäkring och styrelseplatser är en fasad för ett problem som måsta synas på djupet. Ser man på fasaden med två ögon framgår tydligt att det behövs ökade möjligheter för kvinnor att inom sina yrkesområden starta företag och påverka sin lön. Arbete, utbildning och entreprenörskap ska löna sig, inom alla yrkesområden för både män och kvinnor. Det är jämställdhet för oss.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar