28 juni 2012

Kvoteringar är bara en fasad


Publicerad i Norrtelje Tidning 2012-06-28
Jämställdhetsdebatten som kommit att handla om kvotering av en generös och välutbyggd föräldraförsäkring och av bolagsstyrelser är inte den enkla lösningen på ett mer jämställt samhälle. Vi måste se på lösningar som sträcker sig utanför ett fåtal styrelseplatser och längre än barnens första levnadsår.


Ska man på allvar öka jämställdheten måste man se till män och kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden och studera de förutsättningar som finns när det gäller utbildning, karriärvägar och löner och fortsatta med reformer som verkligen gör skillnad.


I USA och i Sverige är det kvinnor som i större utsträckning utbildar sig men skiljer sig mycket åt när det kommer till utbildningspremien. En studie från OECD visar på 15 gånger så hög utbildningspremie för amerikanska kvinnor än svenska och gäller speciellt i kvinnodominerande yrken i offentlig sektor.


Ett grundproblem i Sverige är att anställda inom traditionella kvinnodominerade yrken har färre arbetsgivare att välja mellan. Många kvinnor arbetar inom välfärdssektorn och i många delar av Sverige ofta bara en arbetsgivare att välja på. Det är värt att notera att den största yrkesgruppen i Sverige är vård- och omsorgspersonal med över 495 000 förvärvsarbetande och majoriteten av dessa är kvinnor.


Inom välfärdssektorn ifrågasätts också företagens intresse för vinst. När kvinnor med stor erfarenhet och brinnande entusiasm vill driva vårdföretag sätts ofta käppar i hjulen och vinstmöjligheten ska helst begränsas.


Utbildningspremien är från början låg och för en undersköterska som vidareutbildar sig inom sitt område och fördjupar sina kunskaper ger inte direkt något berättigande till högre lön.


För ökad jämställdhet måste det finnas fler möjligheter och förutsättningar inom kvinnodominerade yrken med en högre utbildningspremie och löneutveckling som premierar specialkunskaper. Fler arbetsgivare och yrkeskategorier innebär större chanser att byta och ställa högre krav samtidigt som det främjar företagande, nytänkande och entreprenörskap.


Jämställdhet handlar om individens förmåga att själv prioritera sitt liv oavsett kön. Därför är kvoteringar av allt från föräldraförsäkring till styrelseplatser bara en fasad som inte påverkar den enskildes möjligheter att själv agera. Istället krävs reformer som verkligen gör skillnad. Rut- avdraget är ett exempel på en reform som skapat många nya företag som drivs av kvinnor, som skapat jobb och som underlättat för familjer att förena jobb och vardag.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar