10 februari 2010

En ros till RUT och ROT

Publicerat 2010-02-10

Alliansens RUT- och ROT-avdrag ger fler jobb. Enligt en ny undersökning från företagarna och skatteverket har dessa två skatteavdrag skapat minst 12 000 nya heltidsjobb i Sverige under 2009 – och siffran kan vara så hög som 35 000! När man dessutom ser att avdragen skapat fler företag, förbättrad konkurrensen och minskat svartjobben blir bilden ännu ljusare. Alliansens politik fortsätter att ge resultat – här och nu.

I juli 2007 införde moderaterna och alliansen ett avdrag för olika typer av hushållsnära tjänster, det s.k. RUT-avdraget. Knappt ett år senare introducerades ROT-avdraget, som halverar kostnaderna för renoveringar och ombyggnationer i hemmet. Avdragen gör vardagen lättare för många människor, men framförallt skapar de nya jobb i sämre ekonomiska tider.
Knappt ett par år senare ser vi nu de positiva effekterna. Bland alla företag i Sverige som idag jobbar med bygg och installation uppger var fjärde att de har ROT-avdraget att tacka för jobben. Trots våra tider har företagen kunnat antingen nyanställa eller behålla personal. Utan alliansens avdrag hade företagen istället varit tvungna att skära ner i sin verksamhet, avskeda personal och i många fall gå i konkurs.
Avdragen kostar dessutom mindre än vad de ger tillbaka. För varje krona som betalats ut får staten tillbaka minst en krona och femtio öre. Det är pengar som behövs i välfärdens kärna – inom vården, i skolan och i äldreomsorgen.
Sverige måste jobba sig ur krisen. Men det tycker inte oppositionen som vill ta bort först RUT- och sedan ROT-avdraget och istället ersätta dem med höjda skatter. Vänstern tror sig skapa nya jobb genom att antingen ta bort befintliga jobb, göra om dem till svartjobb eller rentav ersätta dem med bidrag – som statens finanser sedan inte skulle kunna betala. För en opposition som söker väljarnas stöd är detta knappast seriös politik.
Alliansen skapar fler jobb i Sverige. Tack vare särskilda satsningar som RUT- och ROT-avdragen har fler svenskar kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till lönsamt arbete. Det är satsningar som behövs – här och nu.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar