3 juli 2012

Fred och säkerhet - värd även nya pengar

ÖB säger i ett uttalande att man med nuvarande försvarsramar kan tvingas avveckla någon av försvarsgrenarna inom ramen för stora organisationsförändringar. Det är uppenbart att det är svårt att i dag fylla försvaret med den förmåga som kraven ställer. Det bör inte vara en självklarhet att försvaret inte ska få några nya pengar. Det får de flera andra samhällsområden vi tycker är viktiga. Och Sveriges förmåga att värna fred och säkerhet är viktig och värd även nya pengar.

2 kommentarer:

  1. Sverige 1.2% av BNP
    Danmark 1.4% av BNP (NATO medlem)
    Estland 2.3% av BNP (NATO medlem)
    Lettland 1.4% av BNP (NATO medlem)
    Norge 1.6% av BNP (NATO medlem)
    Finland 1.5% av BNP
    Litauen 1.4% av BNP (NATO medlem)

    Det tycks mig som att vi för att kunna gå med i NATO bör öka våra utgifter så att vi når 1.4% sträcket vilket för våra grannar tycks vara gångbart trots att NATO ställer krav på 2%. Ska vi inte med i NATO vilket jag förordar bör vi investera åtminstone så mycket som vi gjorde när vi hade som allra bäst försvar(ca 2%)

    Vad tycker Isabella?

    SvaraRadera
  2. Tack för svar, visar att andra länder spenderar mer, viktigt i den delen är att Ryssland ökar sina utgifter, men däremot anser jag att det svenska försvaret ska utformas utifrån behov och krav på förmåga snarare än procentsatser, men det innebär som jag skrev att vi också måste vara beredda att betala mer om det vi vill kostar mer.

    SvaraRadera