6 juli 2012

Rut och Rot skapar tusentals jobb i länet

Publicerat i Norrtelje Tidning
2012-07-06
-- Något socialdemokrarern vill sätta stopp för.

Stockholmare toppar listan när det gäller användandet av rut- och rot- tjänster med 20 000 företag som förra året drev verksamhet i länet inom ramen för avdragen.



Det har sedan fem år tillbaka funnits möjlighet till skattereduktion för hushållsnära tjänster och för tre år sedan utökades även möjligheterna till skattereduktion att också gälla byggtjänster i hemmet. Inom ramen för rut- och rot- avdragen är städning, trädgårdsarbete och renovering några av de populära och efterfrågade tjänsterna. Förra året använde över 7 000 norrtäljebor dessa tjänster.



För många som drömt om att renovera eller bygga om har införandet av skattereduktionen gjort att detta kunnat bli verklighet.  Det är nämligen nära hälften av dem som köpt rot- tjänster som uppger att de tidigarelagt sin renovering eller att de inte skulle ha renoverat i fall avdraget inte fanns. Men det är faktiskt de hushållsnära tjänsterna som senaste året ökat allra mest där nära hälften av företagen som utför dessa tjänster sedan införandet av avdragen är nya.



I Stockholm har rut- och rot- avdragen skapat tillväxt, gjort svarta jobb vita och utvecklat branscher och tjänster som visar sig vara mycket omtyckta. Vardagen har för många blivit enklare och familjer har fått mer tid tillsammans- något socialdemokraterna vill sätta stopp för. De vill hindra denna utveckling genom att begränsa avdragen till endast vissa personer samt halvera både rut- och rot- avdraget för alla.



Över två miljoner svenskar har idag använt sig av rut- och rot- avdragen vilket lett till att många nya företag startats, där många nya företag drivs av kvinnor. Avdragen har skapat arbetstillfällen och gjort att fler människor gått från utanförskap. Reformer som skapar jobb, som underlättar vardagen och som hjälper familjer att kombinera jobb och familj är viktigt för att fortsätta skapa tillväxt i länet och i landet.


Isabella Jernbeck (M)

Riksdagsledamot Stockholms län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar