6 juli 2012

Sverige behöver konkurrenskraftiga företag- stora och små- som vill och kan växa

Publicerat i Helsingborgs Dagblad 2012-07-06

Skåne var förra året i topp tre vad gäller nystartande av företag. Under sista kvartalet stod det tillsammans med Stockholm och Västra Götaland för över 60 procent av alla nystartade företag i landet. 

Sedan Alliansen tillträdde har vi sakta men säkert klättar ner från skattehöjderna där Sverige toppade listan med att ha världens högsta skatter. Ny studie visar att allt fler idag väljer att starta företag i Sverige. Mellan 2010 och 2011 ökade entreprenörskapet med 18 procent där ökningen av kvinnors företagande är framträdande.


För Sverige som är ett litet exportberoende land är det fortsatt viktigt att hålla ordning och reda i våra offentliga finanser samtidigt som det är viktigt att fortsätta lätta på skattetrycket för att klara en ökad konkurrens i en global ekonomi. För trots att förtagandet i Sverige ökar så är det samtidigt många andra länder där entreprenörskapet växer ännu fortare och ännu starkare.


Sverige behöver konkurrenskraftiga företag – stora och små – som vill och kan växa. En förutsättning för detta är att vi kan vara konkurrenskraftiga i en global ekonomi. Sverige är ett litet exportberoende land. Exporten står för 50 procent utav Sveriges BNP och för Sveriges del är därmed en fri och öppen handel helt avgörande för tillväxten. Stora delar av Europa och andra delar av världen befinner sig idag i djup ekonomisk kris med enorma skuldberg samtidigt som andra länder som Kina och Indien växer sig allt starkare i den globala ekonomin.


Att som Stefan Löfven då förespråkar – göra det svårare och dyrare att driva företag – skulle försämra svenska företags möjlighet att konkurrera med företag i andra länder. Det ska bli dyrare att driva företag, dyrare att anställa och dyrare att arbeta. Med en sådan politik skulle svenska företag försvagas på den globala marknaden samtidigt som kompetens skulle jagas bort från Sverige. Sammantaget skulle skattehöjningarna hamna på cirka 30 miljarder kronor och skulle vara förödande för företagen och för Sveriges konkurrenskraft.


Istället måste förutsättningarna för förtagande i Sverige fortsätta att förbättras samtidigt som det ska löna sig ännu bättre att arbeta. Jobbskatteavdragens fyra första steg har för alla som jobbar inneburit att de fått behålla mer av sin intjänade lön. Jobbskatteavdragen har stärkt drivkrafterna till arbete och gjort att fler idag jobbar. Trots en period av ekonomisk kris och en djup nedgång i ekonomin så har det sedan 2006 skapats över 200 000 nya jobb. Att fler fått behålla mer pengar i plånboken ökar inte bara incitamenten att vilja jobba och att jobba fler timmar, utan ökar även hushållens efterfrågan på varor och tjänster vilket innebär ett ökat arbetsutbud. Det är i den inriktningen vi måste fortsätta.


Till skillnad från Socialdemokraterna vill vi öka förutsättningarna för företagande och skapa möjligheter för konkurrenskraftiga företag där fler jobb skapas. Vi vill fortsätta sänker skatter och tycker att det ska det löna sig ännu bättre att arbeta och driva verksamhet i Sverige

 Isabella Jernbeck (M)
 Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar