9 augusti 2012

Ska staten styra bankerna?

Lite förvånande är det att en av våra stora banker skriver till regeringen för att be om en lagstiftning för hur banken ska hantera sina kunder. Denna gång handlar det om att Swedbank vill ha en lagstiftning om att lån ska amorteras. Det är ett sätt att underkänna sin egen förmåga som rådgivare och som bank för sina kunder. Det borde vara upp till banken att bäst kunna bedöma när man ställer krav på amortering och när man inte gör det.
Och om staten ska lagstifta om amortering kommer också frågan om hur mycket som ska amorteras. Ska staten bestämma att alla lån ska amorteras på 10 år eller med 5 % varje år? Och när man går in på den frågan hamnar man också i frågan om hur mycket enskilda ska få låna. För om det ska lagstiftas om amortering måste man också bestämma vad för slags amortering som uppfyller kraven och hur stora lånen då kan vara.
Så får vi en detaljreglering som bortser från att kunder och lån är olika och som istället reglerar det som banker bäst kan ta ansvar för själva. Och om de inte kan ta ansvar för lånen är det mycket ansvar som de måste lämna ifrån sig. Hur stora bör räntorna vara, vilka risker ska man ta och hur ska bankchefer betalas. Bankchefer som vill ta ansvar får inte fly det genom att be staten styra och ställa över den egna verksamheten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar