18 september 2012

Tänk på den som fortfarande sitter fängslad!

I sitt tal vid riksdagens öppnande sa kungen bland annat att vi tänker på de hemkomna svenska journalisterna. Jag tillhör dem som anser att det var viktigt att Sverige skulle göra sitt yttersta för att få hem dem av det enkla skälet att inga svenska medborgare ska behöva sitta inspärrade som politiska fångar någonstans. Där har vi som samhälle och som nation ett ansvar att hävda lag och rätt för var och en av oss. Men när de nu är hemkomna är det väl snarare den som fortfarande sitter fängslad som vi ska tänka på, istället för att vid riksdagens öppnade hylla personer som hyllar diktatur hellre än demokrati. De är svenska medborgare med friheten som rätt, men några hjältar för demokratin är de inte.

14 kommentarer:

  1. Emot demokrati? Hur tänker du nu? Skulle ju vara intressant att få en motivering av det där.

    SvaraRadera
  2. Mot demokrati? Är det alla som vill undersöka Carl Bildts skumma affärer? Eller alla som inte tycker som moderaterna?

    SvaraRadera
  3. Härligt att högern också sluter upp och stöttar två journalister som har riskerat livet för att gräva fram sanningen om svenska företags samröre med diktaturstater. Skäms!!!

    SvaraRadera
  4. Skulle vi kunna få en källhänvisning för påståendet att journalisterna "hyllar diktatur"? Eller ens en förklaring?

    SvaraRadera
  5. Tycker snarare att ditt uttalande osar lite diktatur....har du diskuterat politik med Johan och Martin eller gör du bara antaganden? Är vänster lika med diktatur för dig? Hur många högerdiktaturer har det inte funnits och finns det inte fortfarande........Så lite åsiktregistrering kanske vore på sin plats, med tanke på framtida eventuella fängslanden av svenskar i utlandet, så slipper ju regeringen ödsla tid och pengar på svenskar som inte röstar rÄtt.......

    SvaraRadera
  6. Det är bla detta jag refererar till och hans egna artiklar: Martin Schibbye, en person som har varit redaktör för det stalinistiska Kommunistiska partiets ungdomsförbunds tidning. Ungdomsförbundet heter Revolutionär Kommunistisk Unghdom; och tidningen heter Rebell. Partiet uttrycker vid sidan av antidemokratiska idéer om revolution, också stöd för Vietnam, Kuba och Nordkorea. Om Kim Il Sung har Schibbye själv i en hyllningsartikel låtit meddela att "folkrätten och FN ger alla stater rätten att välja en egen väg”.

    SvaraRadera
  7. Vad menar du med att de hyllar diktaturer? Om du syftar på det du skriver angående Kommunistiska partiets ungdomsförbunds tidning så får du väl ändå tänka om. För det första så måste man ju se vad personen jobbar med i dagsläget, och inte vad hen gjort bakåt i tiden, och för det andra så behöver du i så fall utveckla på vilket sätt denna redaktörstjänst skulle innebära ett ställningstagande mot demokrati.

    SvaraRadera
  8. Kan man få en länk till artikeln? Det enda citatet man hittar överallt hos Martins kritiker är "folkrätten och FN ger alla stater rätten att välja en egen väg”.
    Om det mest odemokratiska han har skrivit i artikeln är en hänvisning till folkrätten (som för övrigt är helt korrekt) så undrar jag vad demokrati är för dig.

    SvaraRadera
  9. Ja, pinsamt dåligt blogginlägg, ovärdigt en riksdagsledamot. Okunnigt, för att inte säga korkat, trots att det kommer från en moderat. Du sprider bara dynga och fördomar, inte bara mot Johan och Martin, utan även om diktaturen i Etiopien. Skam!

    SvaraRadera
  10. Att anklaga journalister för att vara odemokratiska när de åker till en diktatur och undersöker brott mot mänskligheten är verkligen konstigt och andra har redan tagit upp det så jag tänker svara på några andra saker som Isabella skrev.

    Varken KP eller RKU är stalinistiska. Vår ideologiska grund är marxism-leninismen, som Stalin och stagnationserans Sovjet använde som fasad. Vi är kritiska till Sovjet och Stalin (den bristande demokratin, förföljelser, gulager etc. etc.) samtidigt som vi är kunniga och rationella nog att tänka på de många bra sakerna som fanns (snabb industrialisering, utrotande av analfabetismen, de stora uppoffringarna i andra världskriget, stöd till internationell anti-imperialistisk kamp etc. etc.). Man får bl.a. se till de ryska förutsättningarna, t.ex. att de fredliga socialistiska rörelserna hade mötts med bajonett och batong, plus att de var utsatta för oerhört starka kontra-revolutionära krafter.

    I likhet med detta, så är vår inställning till andra länder och sakfrågor likadan. Vi jämför de bra och dåliga sidorna, prisar det som är bra och kritiserar det dåliga. Vi ger inte oreserverat stöd till nåt land, speciellt inte Nordkorea som inte ens är ett speciellt socialistiskt land längre (de har en unik och väldigt koreansk ideologi som kallas för Juche). Jag stödjer DFRK:s anti-imperialistiska kamp mot USA och den inställningen delas av den stora majoriteten av RKU och det är också vår officiella ställning. Jag vet att t.ex. i min lokalavdelning på ca. 12 pers. så var det ingen som tyckte att det var speciellt konstigt att vi resonerade så.

    Jag undrar vad namnen på förbundet och tidningen har med saken att göra, jag gissar på att Isabella är en sån som antar "revolution" och att man är "rebell" betyder att man ska sno en AK från nån soldat eller nån pistol från nån polis och tåga med sina kamrater mot riksdagen. Stämmer det Isabella? För det är så att en socialistisk revolution är i grunden och botten bara en radikal förändring av samhället där arbetarklassen får makten istället för borgarklassen. Fast det är ju i min mening lite naivt att tro att historien inte kommer att upprepa sig i det att borgarna kommer använda alla till buds stående medel för att behålla makten.

    En intressant artikel från Rebell om borgerlig demokrati kontra socialistisk demokrati, eller marknadens diktatur mot proletariatets diktatur:
    http://www.rku.nu/rebell/2012-2/vagen-till-det-klasslosa-samhallet

    En annan, kortare, artikel av samma författare om Nordkorea:
    http://www.rku.nu/rebell/2011-4/nordkorea-bortom-myten

    P.S.
    Efter en snabb sökning och koll bland Rebells-onlineartiklar så kan jag inte hitta några artiklar av Schibbye men om nån vet vilket nummer det är så kan jag rimligtvis hitta det liggande nånstans hos nån kamrat eller så.

    SvaraRadera
  11. Kul inlägg från en representant för ett parti som varit emot allmän och lika rösträtt.

    SvaraRadera
  12. Skall man alltid hålla allt en person sagt emot dem är det ytterst konstigt att det är ultraliberalerna Borg och Reinfeldt som hela tiden värnar den svenska välfärdsstaten!

    Men nu får vi absolut inte glömma Dawit Isaak!

    SvaraRadera