23 september 2012

Rätten till heltid inte alltid möjlig

Tron på att man kan lösa problem genom att politiker kvoterar eller lagstiftar om vilka jobb som ska finns är stor. Och vore det så enkelt att politiker kunde lösa alla problem när det gäller tillväxt, jobb, företagande och jämställdhet hade vi förmodligen inga problem inom dessa områden. Nu senast är det Kommunals Annelie Nordström som menar att man ska lagstifta om att alla ska ha rätt till heltid. Det är lika verkningsfullt som att lagstifta om att alla ska ha ett jobb.
Frågan om heltid måste rimligtvis lösas mot bakgrund av de tider där arbete behövs och där den enskilde kan göra nytta. Heltidsarbeten som i praktiken bara är heltidslön löser inga probem men slår ut många jobb. Många arbetstillfällen är av säsongskaraktör eller förknippade med vissa tider på dagen. Inom äldreomsorgen finns ibland timanställda för att klara hela dygnets omsorg. Restauranger som bara har öppet på kvällen kan rimligtvis heller inte erbjuda heltid på dagen.
Arbetstillfällen beror på det arbete som ska utföras, det kan ingen lagstifta bort, däremot kan man lagstifta så att det inte blir för dyrt att anställa. Ett alternativ är att vi ser till att det växer fram fler och nya jobb, som kräver olika tid och som ger en möjlighet för alla som vill arbeta olika att arbeta så mycket de vill. De som vill ha heltid behöver liksom alla dem som vill ha ett jobb fler jobb. Så enkelt är det och det kan man inte trolla bort genom en lag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar