3 september 2012

Vänsterns inställning till vinst drabbar de som behöver välfärden allra mest


Publicerat i Norrtelje Tidning
2012-09-03
Varför ska företag överhuvudtaget få gå med vinst kan man fråga Vänsterpartisterna Jonas Sjöstedts och Ulla Anderssons som vill förbjuda vinst i välfärden. Om de har rätt så blir vägarna kortare, bilarna sämre och byggnaderna mindre om de görs av vinstdrivande företag. I praktiken är det inte kvaliteten de vill värna om utan förbjuda alla de alternativ som i dag gör att människor kan välja och nya och bättre verksamheter kan utvecklas.

 

Deras inställning till vinst drabbar dem som behöver välfärden mest. Låt mig ta äldreomsorgen som jag arbetar nära med som exempel. Nästan 80 % av äldreomsorgen är offentlig. Ändå förs debatten om kvalitet nästan bara om de privata, där offentlig äldreomsorg står bortom kritik och ifrågasättanden. Detta innebär att man bortser från den trygghet och kvalitet som den stora majoriteten av våra äldre behöver. Vi behöver andra utgångspunkter till stöd för våra äldre.


Äldreomsorg som inte når upp till kvalitetskraven bör förlora sina uppdrag, oavsett om den är privat eller kommunal.

 

Vänsterns bildsättning av den privata äldreomsorgen drabbar personalen och de äldres vardag. Vid mina möten med personal liksom med boende märks alltid en irritation och en vanmakt inför en propagandaapparat som framställer verksamheten som dålig utan att bry sig om innehållet, personalens insatser och de boendes trygghet trots att verksamheten ständigt utvecklas och förbättras. Utan hänsyn till verkligheten är det de äldre som drabbas mest när deras livssituation eller framtida boende ständigt döms ut.

 

Det finns idag fina äldreboenden där personalens förmåga till goda insatser står i centrum liksom äldres behov. Mångfalden och förnyelsen genom privata verksamheter har varit avgörande för det. Det måste vi värna om och utveckla om vi ska kunna möta framtida utmaningar.

 

Vi blir allt äldre och redan idag omfattas 300 000 personer av äldreomsorgen, där Sverige som andel av BNP avsätter mest offentliga resurser. Diskussionen om kvalitet och trygghet får därför inte strypas till förmån för en 1800-talsdebatt om vinsten. Det har vi inte råd med om vi ska klara 2000-talets utmaningar. Kvalitet måste vara i fokus.

 

Det vilar ett stort ansvar på förtroendevalda att säkra god omsorg i äldreomsorgen. Det finns angelägna reformer för att uppnå detta.

 

·         För att förbättra kontroll och uppföljning borde alla på särskilda boenden få sin egen handläggare som följer upp och ser till den enskildes behov och önskemål. 

 

·         Inom skolan finns i Stockholmsregionen goda exempel med kvalitetsutvärderingar i Våga Visa samarbetet. Observationer utförs av skolledare och pedagoger som i lag besöker, bedömer och utvärderar en skola i en annan kommun. Resultaten läggs som grund för verksamheternas utveckling. Vi bör införa Våga Visa även inom äldreomsorgen.

 

Tillsammans med fria val lägger vi grunden till en bättre äldreomsorg som kan möta framtida utmaningar. För våra äldre är det viktigare än att med antikapitalismen som grund bekämpa god äldreomsorg.

 

Isabella Jernbeck

Riksdagsledamot M Stockholms län

Ordförande i socialnämnden Danderyd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar