6 oktober 2012

Cancervården kan bli ännu bättre


Publicerat i Helsingborgs Dagblad
2012-10-06
Regeringens satsning inom cancervården är viktig för Sverige som framträdande forskningsnation.
 

I närmare 30 år har kvinnor i vårt land erbjudits screening för bröstcancer och Sverige är det land som sedan 80- talet varit ledande i utvecklingen av mammografiscreening. Screening är jobba preventivt och innebär att läkare i ett tidigt stadium kan upptäcka eventuella förändringar och tumörer som kan leda till cancer. Idag kallas alla kvinnor över hela landet mellan 40-74 år på regelbundna kontroller och i Stockholm är screeningen sedan årsskiftet gratis. Sveriges betydande forskning och utveckling inom screening har varit viktig för Sverige som forskningsnation och räddar idag många kvinnor.
 

Att regeringen nu satsar 4 miljarder på forskning och innovation med ett fokus på life science- området är viktig. Satsningen möjliggör Sverige som fortsatt elitnation gällande forskning och innovation och kommer möjliggöra upptäckter som kan rädda fler liv. En stor del av regeringens satsning ligger inom området för life sciene dvs. livsvetenskap som till stor del handlar om hur vi ska fortsätta förebygga och bota cancer. Viktigt med tanke på den ökning som sker.

 

Mammografiscreening är helt klart livsavgörande men även annan screening räddar liv och skulle redan idag kunna rädda många fler.
 

I Sverige insjuknar en person varannan timme i tjock- och ändtarmscancer och är den cancer som drabbar flest män och kvinnor sammantaget i hela Norden. Över 6000 svenskar kommer i år få besked om tjock- och ändtarmscancer och varje år dör ca 3000 personer. Så kan det inte fortsätta. Screening behövs precis som för bröstcancer nu även införas nationellt för tjock- och ändtarmscancer.
 

Tjock- och ändtarmscancer upptäcks nämligen alltför ofta alldeles för sent. Med screening skulle istället förändringar kunna upptäckas i tid och cancer förhindras och behandlas i tid. I Stockholm erbjuds idag alla personer mellan 60 och 69 år screening. Resultatet är tydligt. Sedan programmet infördes för tre år sedan har dödligheten sänkts med hela 23 procent och 300 liv har varje år kunnat räddas. Dessvärre erbjuds dock alltför sällan detta och skiljer sig mycket åt i landstingen. Bor du i Stockholm har du tur.
 

Den stora uppmärksamheten kring bröstcancer och satsningen på mammografiscreening är fantasisk och är klart bidragande till att fler kvinnor idag överlever.

I dagarna har nu rosabandetinsamlingen för bröstcancer dragit igång för tionde året i rad. Under oktober månad kommer de kändisdesignade rosa bandet återfinnas på var och varannan jacka.
 

Med en större uppmärksamhet och införandet av screening för tjock- och ändtarmscancer över hela landet skulle ännu fler män och kvinnor överleva.

 

Isabella Jernbeck

Riksdagsledamot

Socialutskottet

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar