19 oktober 2012

Ett dråpslag mot ökad jämställdhet

Pubicerat i Norrtelje Tidning
2012-10-19
Socialdemokrater med LO i spetsen vill i praktiken förbjuda företag i välfärden genom ett vinstförbud.

Ett sådant förbud är samma sak som att förbjuda människors möjlighet att kunna välja i vården. Allra längst går kvinnoförbundets ordförande Lena Sommerstad som inte heller anser det rimligt att kvinnor startar och driver företag inom välfärdens olika verksamheter.
Sedan alliansen införde lagen om valfrihetssystem (LOV) för nu tre år sedan har många välfärdsföretag tillkommit, utvecklats och vuxit snabbt. I 39 kommuner med LOV-system hade välfärdsföretag fram till 2011 ökat med runt 30 procent och en stor majoritet av dessa drivs av kvinnor. Närmare 80 procent av de enskilda utförare som var verksamma inom LOV hade år 2010 en kvinna som ägare eller vd. Det innebär att LOV inte bara är en reform för valfrihet och trygghet utan också den enskilt största och viktigaste reformen för fler kvinnor i företagande.

Införandet av LOV har möjliggjort nya inriktningar och en bredd inom välfärden. Många kvinnor har fått möjlighet att förverkliga sina idéer, förbättra sina arbetsvillkor och påverka sin löneutveckling. Samtidigt innebär konkurrensen och mångfalden av företag fler karriärvägar och lönemöjligheter jämfört med ett enda stort offentligt monopol som är ensam arbetsgivare. Genom valfriheten växer välfärdsområdet och det borde vara roligt för alla att se att utvecklingen till stor del drivs av kvinnligt småföretagande.

Det är denna utveckling mot jämställdhet, förnyelse och mångfald som LO och Vänsterpartiet vill driva socialdemokratin att förbjuda. Det vore ett direkt dråpslag för en bättre välfärd och en ökad jämställdhet.

Det är värt att notera att den största yrkesgruppen i Sverige är vård- och omsorgspersonal med över 495¿000 förvärvsarbetande. Den domineras av kvinnor. Att då bekämpa valfrihet och företagande i denna del av vårt samhälle vore det största tänkbara steget tillbaka när det gäller jämställdhet i det svenska samhället. Just där kvinnor som mest driver företag vill LO slå till, just i den yrkesgrupp där kvinnor dominerar vill LO reducera antalet arbetsgivare till en enda.

LO-kampanjen mot valfrihet är en kampanj mot kvinnor och mot jämställdhet. Högtidstalen för jämställdhet motsvaras av en kampanj mot den arbetsmarknad och det företagande som domineras av kvinnor. I LO är det den gamla tidens gubbmentalitet som styr, oavsett om det är kvinnor eller män. Manligt företagande uppmuntras medan kvinnligt ska förbjudas.

De säger nej till den förnyelse som kvinnligt företagande kan innebära. Istället för att skapa tillväxt och utveckla den sektor som kräver det allra mest vill de konservera en gammal arbetsmarknad med lönevillkor som ger kvinnor en sämre löneutveckling. Är alla i LO-ledningen gamla pampar i sinnet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar