24 oktober 2012

Nej till att EU ska reglera svenska börsbolags styrelser

Det är bra att EU-kommissionären Vivianne Reding har fått nej till att EU ska reglera svenska och andra börsbolags styrelser.
Det är fel att EU ska lägga sig i det som hör till nationell rätt och till privata företags rätt att besluta. Det är fel väg att gå att reducera kvinnor till ett kollektiv som ska företrädas av andra kvinnor. Det är fel att kvinnor som sitter i styrelser ska betraktas som kvoterade. Det är fel att tro att jämställdhet bygger på lagstiftad kvotering istället för personlig frihet. Det är fel att välja könsindelning av människor som en väg ut ur bristande jämställdhet. Det är fel att tro att några fler styrelseuppdrag för ett antal fler kvinnor skulle förändra vardagen för alla de miljontals kvinnor och män som inte är i närheten av att få sitta i ett börsbolags styrelse. Det är fel att tro att vi löser samhällsproblem med kvotering av olika personer till bolagsstyrelser.
Om det vore rätt med kvotering finns det ingen anledning att stanna vid att kvotera just kvinnor och dessutom inte heller bara styrelser. Det är bra att Reding förlorade. Det vann både jämställdhet och frihet på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar