24 oktober 2012

Försvarsmaktens personalförsörjning


Publicerat i Enköpingsposten
2012-10-24

Rekrytering till Försvarsmakten sker som se flesta vet sedan den 1 juli 2010 på frivillig grund. Det är en förändring som sedan länge eftersträvats av Försvarsmakten. Värnplikten är också vilande och kan endast tas fram igen om försvarsberedskapen skulle behöva det. Denna förändring med rekrytering baserad på frivillighet motiveras av att den ger Försvarsmakten större möjlighet att välja ut rätt personer, utbilda dem rätt och sedan direkt nyttja dem i kvalificerade uppgifter samt en ökad tillgänglighet och beredskap för insatser i försvaret av Sverige och internationella insatser. Det nya personalförsörjningssystemet skulle ge möjligheter till en sammanhållen insatsorganisation för insatser inom och utom landet med stående och kontrakterade förband förutom Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna. 

Avgörande för det svenska försvarets framtida förmåga är rekryteringen av soldater. Det som tidigare hanterades genom den allmänna värnplikten måste nu uppnås genom frivillig rekrytering. Det är en stor utmaning att förverkliga nuvarande ambitioner om att 50 000 soldater ska vara inne i organisationen till 2014.

I Försvarsmaktens kvartalsrapport 2011 uppgav Försvarsmakten att 2 700 soldater rekryterats och att detta var ett tecken på att rekryteringen följde uppgjorda planer och var framgångsrik. En rekrytering i den omfattningen innebär oavsett hur man bedömer den att den nuvarande insatsorganisationen lämnar mycket i övrigt att önska. Senare visade det sig att de uppgivna siffrorna inte överensstämde med verkligheten utan var betydligt lägre i en omfattning som skapar frågor både om Försvarsmaktens nuvarande förmåga och den framtida förmågan att rekrytera enligt plan. 

Det finns därför stor anledning att noga följa utvecklingen och utvärdera de förutsättningar som krävs för en framgångsrik rekrytering och bemanning enligt plan samt de åtgärder som krävs för att nå målen. En sådan utvärdering bör avse så väl förmågan till rekrytering, nödvändiga villkor och behövliga insatser för att Försvarsmaktens rekryteringsbehov vad avser antal och rätt kvalitet ska uppfyllas. Rekrytering vad gäller både kvantitet och kvalitet är avgörande för det nya insatsförsvarets förmåga och kompetens och därför bör en sådan uppföljning göras skyndsamt med inriktning att Försvarsmakten snarast ska kunna uppnå den målsatta organisationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar