3 december 2012

Deltid kan också vara ett eget val

Frågan om deltid dyker ständigt upp som ett stort problem istället för att diskuteras som en möjlighet. Nu senast kallas deltid i Svenska Dagbladets näringslivsdel för världens största kvinnofälla. Förutom att världen innehåller betydligt värre kvinnofällor än att arbeta deltid är problemet att den typen av fördömanden bygger på en vet-bättre attityd som attackerar enskilda människors val.

För det första är många jobb beroende av deltid för att kunna finnas till. För det andra kan deltid vara ett sätt att klara av att behålla kontakten med arbetsmarknaden när man inte klarar heltid. För det tredje kan deltid vara ett sätt att komma tillbaka på arbetsmarknaden. För det fjärde kan det vara så att det passar den enskilde att arbeta deltid. Tanken på att ett jobb ska bestämmas av exakt den fyrtiotimmarsvecka som vi har vant oss vid är den normala arbetstiden är fyrkantig. Livet är inte indelat i moduler, vare sig fyrtiotimmarsmoduler eller tjugotimmarsmoduler utan en vardag som innehåller mycket mer.

1 kommentar:

  1. Men det kan ju också vara så att man har en deltid, skulle behöva en deltid, men kan inte få det. Då är det ingen frihet.

    SvaraRadera