18 december 2012

Vinstdebatten har fel fokus

Diskussionen om vinster i välfärdsföretag bortser från två enkla saker. För det första finns det inget välfärdsföretag som kan överleva utan att det har minst lika bra verksamhet som sina kommunala motsvarigheter. Ett företag som inte gör ett överskott kan inte överleva och för att kunna göra investeringar mm så måste företagen generera vinst. Och kvaliteteten måste kontrolleras och följas upp lika mycket oavsett om det är privat eller kommunalt. För det andra är de vinster som privata verksamheter gör ett uttryck för att de kommunala verksamheterna skulle kunna använda sina resurser bättre.
Vinsten är i själva verket ett uttryck för att vi bör ha fler privata som tävlar med varandra istället för en dominans av kommunala verksamheter som inte behöver konkurrera om medborgarnas förtroende.
Det finns ett skäl till att privat företagande och konkurrens har skapat välfärd förutom den trygghet som friheten att välja ger. Stora offentliga verksamheter har alltid skattebetalarnas pengar i ryggen utan att skattebetalarna får välja. Det får de med privata alternativ. Och mer valuta för pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar